Kayyımlara karşı eylemler 38. gününde: İzmir’de de nöbet başladı, İstanbul’da polis saldırdı

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamalarına karşı eylemler 38. gününde devam ederken İzmir’de de ‘Demokrasi Nöbeti’ başladı. İstanbul Esenyurt’ta ise nöbet için buluşanlar polisin saldırısına uğradı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Eylül 2019
  • 18:27

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta kayyım atanmasından sonra gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 38. gününde de yapıldı. İzmir’de de nöbete başlanırken, İstanbul Esenyurt’taki nöbete polis saldırdı.

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karşısındaki Lise Caddesi’nde oturma eylemiyle başlayan nöbette ilk olarak HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan söz aldı. Kulp’ta HDP binasına yapılan saldırıya dikkat çeken Ceylan “50 kişilik bir grup, polisin gözetiminde parti binamıza saldırdılar. Bunun sorumlusu, bizi terörist ilan edenlerdir” dedi.

Ceylan’ın ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da Kulp’ta oturma eyleminden dönen HDP’lilere yönelik saldırıyı hatırlatarak Kulp halkının geçmişte olduğu gibi yine saldırıya direnerek yanıt vereceğini belirtti. Konuşmaların ardından yeniden 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van

HDP İpekyolu İlçe binası önünde gerçekleşen eylemde, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir konuştu. AKP-MHP koalisyonunun saldırılarına boyun eğmeyeceklerini belirten İmir, hak gasplarına, hukuksuzluğa karşı mücadele verdiklerini vurguladı.

Kayyımın binaya atandığını ifade eden İmir, kendilerinin sokaklarda, evlerde halkla birlikte ve onların yanında olduklarını ifade etti. Eylem şarkılar ve sloganlarla bitirildi.

İzmir

HDP İzmir İl Örgütü bugün ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemlerinin İzmir’de de başlatıldığını duyurdu. HDP İl binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay yaptı. Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 15.00 ile 20.00 arasında bugünden itibaren nöbet tutacaklarını belirten Kemalbay nöbet öncesinde de bildiri dağıtarak, meydanlarda toplanarak seslerini duyuracaklarını dile getirdi.

Basın toplantısının ardından bildiri dağıtımı yapıldıktan sonra, HDP’li vekiller Serpil Kemalbay, Ayşe Sürücü, Şevin Coşkun, Habip Eksik ve Musa Piroğlu’nun da katılımıyla nöbet eylemi polis ablukası altında başlatıldı. “Adalet için demokrasi” yazılı pankartın açıldığı nöbette ilk sözü Serpil Kemalbay aldı. Ardından HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ve HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu konuştu. Konuşmalarda, gasp edilen halk iradesinin eylemlerle kazanılacağı vurgulandı.

İstanbul

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda da nöbet eylemi için buluşuldu. Meydanda toplanan kitle, polisin valilik yasağını öne sürerek engellemesiyle karşılaştı.

HDP milletvekillerinin yasağın kaldırılması yönünde polisle görüşmeleri devam ederken polis biber gazi ve plastik mermi ile kitleye saldırdı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Saldırı sonrasında HDP’li vekiller ve HDP İl Eşbaşkanı oturma eylemine geçti. Saat 19.00 sularına kadar vekiller oturma eylemini polis ablukası altında sürdürdü. Meydanı TOMA, zırhlı araçlar ve çevik kuvvetle abluka altına alan polis meydandan geçişlere de engel oldu. HDP’liler nöbet eylemlerini bir hafta boyunca sürdüreceklerini, her gün 17.00’de meydanda olacaklarını vurgulayarak eylemlerini sonlandırdı.