Kayyım atamalarına karşı eylemler 39. gününde

Kayyım atamalarına karşı Diyarbakır, Van ve Mardin’de yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 39. gününde de sürdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2019
  • 16:53

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamaları sonrasında kayyım atmalarının iptal edilip, eşbaşkanların görevlerine iadesi için yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 39. gününde de sürdü.

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısındaki Lise Caddesi’nde yapılan eylemde ilk olarak HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen söz aldı.

Alökmen konuşmasında “Figen Yüksekdağ olmak üzere kadın vekillerimize, belediye başkanlarımıza, yönetici ve aktivistlerimize karşı sürdürülen rehine politikasına ve onların şahsında kadın mücadelesinin tasfiye edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Alökmen’in ardından konuşan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Yüksekdağ’ın tutukluluğuna değinerek kadınlar olarak kayyım atamaları da dahil tüm saldırılara karşı mücadele etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise Diyarbakır’da HDP önünde oturan annelere karşı AKP’nin politikalarını dile getirerek, AKP’nin ikiyüzlü olduğunu belirtti ve AKP saldırılarına karşı boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

Konuşmanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van

HDP İpekyolu ilçe binası önünde gerçekleşen eylemde “Kayyum idaresi değil halk iradesi” yazılı pankart açıldı. Eylemde DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk konuştu.

AKP’nin saldırgan politikalarının geçmişte Kürt halkına yönelik katliamlarla dolu saldırganlığın devamı olduğunu dile getiren Öztürk, saldırılara karşı birlik olup mücadele etme gerekliliğini vurguladı.

Van’da 14 Eylül’de DTK üyeleri ile HDP Van İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak’ın tutuklanması ile Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında verilen kararın yargının geldiği noktayı gösteren bir siyasi soykırım olarak tanımlayan Öztürk, yaratılan kaosu bile mücadeleyle fırsata çevirebilecek güçte olduklarını ifade etti.

Mardin

Mardin Derik’te yapılan eylem polis ablukası altında zılgıt ve ezgilerle başlatıldı. Eylemde HDP İl Eşbaşkanı Eylem Amak ilk sözü aldı. Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeni verilen tutuklama kararına değinen Amak “Kadınlar olarak erkek egemen iktidarın verdiği bu mesajı aldık. Yanıtımız, direnmek ve mücadeleyi daha da büyütmek, kadın dayanışması ve ortak mücadele zeminini güçlendirmek olacaktır" dedi.

Amak’ın ardından konuşan Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer demokrasi anlayışlarında ısrarcı olarak kayyımlara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Demokratik bir ülke anlayışında ısrar edeceklerinin altını çizen Taşçıer, “Kürt illerine atanan kayyumları kabul etmiyoruz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Eylem, alkışlarla birlikte atılan “Jin Jiyan Azadî!” ve “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı