Kayyım karşıtı eylemler 37. gününde

Diyarbakır, Van ve Mardin’de kayyım karşıtı ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 37. gününde de sürdürüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2019
  • 16:39

‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri büyükşehir belediyelerine kayyım atanan Diyarbakır, Van ve Mardin’de 37. gününde de yapıldı.

Diyarbakır

Polis ablukası altında Lise Caddesi’nde yapılan eylemde HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen konuştu.

Konuşmasına Diyarbakır Hapishanesi’nde 24 Eylül 1996’da 11 tutsağın katledilmesini kınayarak başlayan Alökmen, kayyım karşıtı eylemlerinin kayyımlar gidene dek süreceğini ifade etti.

Alökmen’in ardından HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları söz aldı. AKP’nin saldırgan politikalarına karşı geri adım atılmayacağını dile getiren Hatimoğulları “Eşbaşkanklık mor çizgimizdir. Bunu kimse bize armağan etmedi. Kadınlar bedel vererek eşbaşkanlığı inşa etti. Eşbaşkanlığa yönelik saldırıları kabul etmiyoruz ve buna karşı direniyoruz” dedi.

Hatimoğulları’nın konuşmasının ardında 10 dakika oturma eylemi yapıldı.

Van

HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapılan eylemde Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Devrimci Demokrat Kürt Derneği Yöneticisi Abdulhay Okumuş, KDP-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve İnsan ve Özgürlük Genel Başkanı Mehmet Kamaç’ın kayyım atamalarını protesto eden konuşmalarının ardından HDK Eşsözcüsü ve Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit söz aldı.

Demokrasi vurgusu yaparak konuşan Koçyiğit “Kürtleri yok etme stratejisini temel hedef haline getirenler asıl bölücülerdir. Bunlar ülkeyi bölmüşlerdir, zihinlerde, kalplarda bölmüşlerdir. Bu ülkeyi çıkmaz bir sokağa doğru sürüklemektedirler” dedi.

Konuşmalardan sonra “Kayyum gidecek halk gelecek” ile “Direne direne kazancağız” sloganları atıldı ve ezgilerle eylem bitirildi.

Mardin

Eylem HDP Mardin İl Örgütü binası önünde, polis ablukası altında “Halkın iradesi gasp edilemez” yazılı pankart açılarak yapıldı.

Antep 78’liler Derneği’nden Atiye Okay ile 78’liler Diyarbakır Derneği Başkanı Gani Alkan’ın kayyım atama saldırısını protesto eden konuşmalarının ardından HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni söz aldı. Kayyım atamanın zorbalık olduğunu vurgulayan Çepni “Halktan çaldılar etraflarında ki bir avuç sermaye gruplarına verdiler. Bu yüzden ‘kayyım hırsızlıktır’ demeye devam edeceğiz. Bütün hırsızlık ve yolsuzluklara son verene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Çepni’nin konuşmasının ardından alkış ve sloganlarla eylem bitirildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı