Kayyım atamalarına karşı eylemler 32. gününde

Kayyım atamalarına karşı yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 32. gününde de Diyarbakır, Mardin ve Van’da yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Eylül 2019
  • 16:07

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atandıktan sonra gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 32. gününde de 3 ilde yapıldı.

Diyarbakır

Polis bariyerleri ve TOMA’larıyla ablukaya alınan Lise Caddesi’ndeki eylemde, “İrademe Dokunma!” yazılı pankart açıldı. Eyleme “Bedenime irademe dokunma” yazılı tişörtler giyerek katılan TJA’lı kadınlar “İtaat etmiyoruz, susmuyoruz, korkmuyoruz!” sloganı ile alana geldi.

Eylemde söz alan TJA aktivisti Besire Narin, belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesini isteyen bir konuşma yaptı. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel de “eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir” vurgusu yaptı.

Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Selahattin Demirtaş’ın AİHM’deki duruşmasına değinerek, AKP iktidarının duruşmada tarih önünde mahkum olacağını ifade etti. AKP iktidarının terör demagojisiyle yürüttüğü savaş ve saldırganlığa, Davutoğlu’nun sözlerine değinen Mızraklı, “Hepinizin günahlarını biliyoruz. Hiçbirini de unutmuyoruz. Hesabını bir gün soracağız. Kobanê düşmedi ama siz düşüyorsunuz farkında mısınız?” dedi. Mızraklı’nın konuşmasının ardından 10 dakika oturma eylemi yapıldı.

Mardin

Mardin’de eylem ve etkinlik yasağı nedeniyle HDP il binası önünde nöbet tutuldu. Eylemde HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven konuştu.

Her yerde eylemlerinin polis ablukası altında gerçekleştiğine dikkat çeken Güven “Siz ne yaparsanız yapın biz hakikati haykırmaya devam edeceğiz” dedi. AKP iktidarının hedef aldığı, “Kürt sorunu demokratik bir şekilde çözülmezse acılar çekileceği” sözünü tekrarlayan Güven “Bu tehdit değil bu bir realitedir” dedi.

CHP’nin kayyım karşısında net, kararlı bir politika yürütmemesini eleştiren Güven’in konuşmasının ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Van

HDP İpekyolu ilçe binasının önünde yapılan eylemde HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül konuştu.

Bülbül konuşmasında HDP’yi hedef alan yandaş medyaya ve yaptıkları yalan haberlere dikkat çekti. HDP Diyarbakır il binası önünde oturan annelere de seslenen Bülbül, çocuklarına kavuşamamalarının nedenini “AKP’nin ve devletin gelenekselci, gerici, tekçi ve inkârcı politikasıdır” diye ortaya koydu.

Konuşmanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı