Selahattin Demirtaş “yeni” soruşturmayla “tekrar” tutuklandı

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün tahliyesinin önü açılırken, aynı saatlerde bir başka soruşturma başlatılarak tutuklanmasına hükmedildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2019
  • 19:09

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesinin önünü açacak mahsupluk kararının ardından Kobanê eylemleri üzerinden “yeni” soruşturma açılarak tekrar tutuklanmasına hükmedildi.

Bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Selahattin Demirtaş’ın tutuklu kaldığı sürenin 4 yıl 8 aylık hapis cezasından mahsubuna karar verdi. Bunun üzerine Demirtaş’ın denetimli serbest bırakılması için başvuru yapıldığı belirtilirken, bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir başka soruşturma açarak Demirtaş’ın tutuklanmasını istedi.

Demirtaş ve Yüksekdağ’a “tekrar” tutuklama

Savcılık, HDP önceki Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında 2014 yılı Ekim ayındaki Kobanê eylemleri üzerine yeniden soruşturma başlattı ve tutuklama talep etti. Yeni açılan soruşturmada HDP eş genel başkanları, eylemlerde hayatını kaybedenlerin sorumlusu olarak hedef alındı.

Savcılığın “yeni” soruşturmasıyla ilgili mahkemede önce avukatları söz aldı. Avukatları, bu eylemler üzerinden müvekillerinin davasının zaten bulunduğuna ve “yeni” soruşturmanın hukuksuz olduğuna dikkat çekti. Sonrasında, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın SEGBİS yoluyla ifadelerinin alınmasının ardından mahkeme Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutukluluğuna hükmetti.

Demirtaş: Yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok

Bu karara Selahattin Demirtaş’ın tepkisi “Yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok” şeklinde oldu. Demirtaş, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

“Yargıda adalet ve reform mu? Alın size reform: 6-8 Ekim’den dolayı ben ve Figen Hanım zaten 3 yıldır tutuklu yargılanıyorduk. Bu sabah Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı suçlamaya dair, yasaya aykırı olarak ben ve Figen Hanım hakkında ayrı bir soruşturma üzerinden tutuklamaya sevk kararı çıkardı. Yani yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok. Sadece bize değil, hiçbirinize yok. Biz iyiyiz, moralliyiz, haklıyız, suçsuzuz ve güçlüyüz. Herkese selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz.”

HDP: Demirtaş’a yönelik yeni siyasi komplo başlatıldı

Konuyla ilgili HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından “Demirtaş’a yönelik yeni siyasi komplo başlatıldı” başlığıyla açıklama yapılarak “Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ile ilgili, tahliye edilmesini engellemek amaçlı yeni bir komplo başlatıldı” denildi.

“Bu açıkça bir düşman hukuku uygulamasıdır. Bu asla kabullenilemeyecek bir durumdur. Bu adımın yargıyla bir alakası yoktur. Siyasi intikam için Saray direktifi ile atılmış bir adımdır. Hukuk adı altında uygulanan tam bir zorbalıktır, adaletin katledilmesidir. Bu savcılık demokratik siyasetin de düşmanıdır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Demirtaş hakkında karar verecek mahkeme heyetine “hukuk suçu işleme eğilimi karşısında hukuk ilkelerine uygun davranın” çağrısı yapıldı.