Kayyım atamalarına karşı eylemler 34. gününde

‘Demokrasi Nöbeti’nin 34. gününde, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a tekrar tutuklama kararı çıkarılması protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2019
  • 17:08

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atmalarından sonra, üç ilde gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 34. gününde de devam etti. Eylemlerde, HDP eski eş genel başkanlarına dün verilen tutuklama kararı protesto edildi.

Diyarbakır

Lise Caddesi’nde yapılan eyleme Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de katıldı. Yenişehir Ekinciler Caddesi’nden alana kadar yapılan yürüyüşte, polisin engellemelerine TMMOB Başkanı Emin Koramaz polisle tartışmasında “Biz zaten valiliğin hukuksuz talimatlarına karşı yürüyoruz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve KAR-DEF yöneticisi Savaş Erdoğan’ın, kayyım atamalarına karşı konuşmalarından sonra sözü TMMOB Başkanı Emin Koramaz aldı. Seçim öncesi kayyım tehdidi yapanların bu tehdidi yaşama geçirdiğini belirten Koramaz halkın bu saldırıyı affetmeyeceğini ve bu gaspa izin vermeyeceğini ifade etti.

Eylemde ayrıca HDP Diyarbakır İl Örgütü tarafından, HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında dün verilen tutuklama kararına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, dün alınan mahkeme kararının 4 Kasım’daki siyasi darbenin devamı olduğunu ifade etti. Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Mardin

34. gün eylemi Kızıltepe Özgürlük Meydanı’nda polis ablukası altında yapıldı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Eylem Amak yaptığı konuşmada Demirtaş ve Yüksekdağ’a dün verilen tutuklama kararına değinerek “Bu hukuk, düşmanlar arası bile uygulanmayan bir niteliğe sahiptir. Bizler AKP-MHP iktidarının sahte demokrasi vaatlerine ve kendi koltuklarını sağlama almaya çalışanların korkularına boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Amak’ın ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun söz aldı. HDP eski eş genel başkanlarına yönelik tutuklama saldırısını protesto eden Tosun, kayyım atamaları iptal edilip belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilene kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından eylem alkış ve sloganlarla son buldu.

Van

“Mutlaka Kazanacağız!” yazılı pankartının açıldığı eyleme HDP Genç Kadın ile Gençlik Meclisleri üyelerinin “Uyuşturucuya, Asimilasyona, Ajanlaştırmaya, Tecavüze Son” yazılı önlükleriyle katıldı.

Eylemde ilk sözü HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül aldı. Demirtaş ve Yüksekdağ’a verilen yeni tutuklama kararını “hukuk skandalı” olarak protesto eden Bülbül’ün ardından sözü HDP Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Kalkan aldı.

İktidarın kayyım gaspını meşrulaştırmak için görevden alınan eşbaşkanlar hakkında “teröre destek verdiler” demagojisini kullandığına değinen Kalkan, kayyım atamalarıyla halk iradesine darbe yapıldığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı