Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kayıp eylemleri

Diyarbakır’da gözaltında kaybedilen Abdurrahim Demir’in, Batman’da ise Halit Boran’ın akıbetleri soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ekim 2019
  • 19:26

Diyarbakır ve Batman’da bugün yapılan açıklamalarda, gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri soruldu.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının 559. hafta eyleminde Abdurrahim Demir’in akıbeti soruldu.

Eylemde ilk sözü İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun aldı. Geçtiğimiz günlerde HDP’li belediye eşbaşkanlarının gözaltı alınıp ardından tutuklandıklarını hatırlatan Zeytun hukukun siyasallaştırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Zeytun’un ardından HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş söz aldı. Beştaş konuşmasında “Devlet istemezse faili meçhul cinayetler olmaz. Devlet istemezse hiçbir katil yargıdan kaçamaz. Burada bir cinayet işlense 24 saat içinde yakalanıyor. Binlerce insan bir tweet attığı için evleri basılarak tutuklanıyor. Ama burada gördüğünüz kayıpların failleri on yıllardır yargı önüne çıkarılmıyor. İstenirse bulunabilir. Ama bu irade yok” dedi.

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 19 Ağustos 1995 tarihinde Mardin’de gözaltında kaybedilen Abdurrahim Demir’in akıbetini sordu. 17 Ağustos 1995’de Mardin’den Adana’ya akraba ziyaretine giden Demir’in  Kızıltepe Viranşehir karayolu üzerinde gözaltına alındığını belirten Yalçın konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Gözaltına alındığına tanıklık edenler, Demir’in Şavelat Jandarma Karakoluna götürüldüğünü söyler. Akşama doğru bir karakol görevlisi, Demir’in evini telefonla arayarak anne Kesire Demir’e ‘Oğlunuz Abdurrahim, Şavelat Jandarma Karakolunda, gelip alabilirsiniz’ der. Yaşlı olan annesi, ‘Benim kimsem yok, ben gelemem, oğlumun okuma yazması var, bırakın kendisi gelir.’ der. Abdurahim’in bırakıldığını düşünen anne Kesire Demir, iki gün sonra Adana’daki akrabalarını aradığında oğlunun Adana’ya gitmediğini öğrenir. Kesire Demir oğlunun bir fotoğrafını yanına alarak evlerinin yakınında bulunan Merkez Çarşı Karakolu’na gider. Görevliler oğlu hakkında kendisine hiçbir bilgi vermeden evine dönmesini ister. Abdurrahim’in yakınları dört gün sonra Şavelat Karakoluna gider. Karakoldaki görevliler akrabalarından birine ‘Biz böyle birini almadık, böyle biri bizde yok’ der. Abdurrahim’in ailesi resmi kurumlara başvurularda bulur, ancak sonuçsuz kalır. Demir ailesi 24 Şubat 1997’de İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurur. İHD, Demir’in akıbetini öğrenmek için hukuki tüm girişimlerde bulunur, ancak hiçbir sonuç alınamaz. Abdurrahim Demir, 24 yıldır kayıp. Kendisinden halen bir haber alınabilmiş değil.”

Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

Batman İHD şube binasında yapılan 465. hafta kayıp eyleminde Halit Boran’ın akıbeti soruldu.

Diyarbakır Lice’den İstanbul’a çalışmaya giden Halit Boran 19 Ekim 1995’de Aksaray Semti’nde polisler tarafından gözaltına alındığının ve gözaltında olduğunun TV’de yayınlanan görüntülerle de somutlandığının belirtildiği basın metni şöyle devam etti:

“Yayınlanan bu haberler sonrası Boran ailesi, resmi kurumlar nezdinde girişimlerde bulundu ve oğullarının akıbetini sordu. Ancak başvurdukları resmi makamlar, gözaltına alındığına dair kayda rastlanılmadığını söyledi.

Ailesinin tüm girişimlere rağmen Halit Boran’dan o tarihten itibaren bir daha haber alınamadı. Halit Boran hala kayıp.”

Boran’ın ve tüm kayıpların akıbetlerinin sorulmasıyla biten metnin okunmasının ardından oturma eylemi yapıldı.