Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar için eylemler

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için Cumartesi eylemleri yapılırken, Ankara’da Bolu Hapishanesi’nde tutulan Seyfettin Bahar’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2019
  • 17:10

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için eylem yapıldı. Ankara’da ise hasta mahpus Seyfettin Bahar’ın serbest bırakılması istendi.

Diyarbakır

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi 566. gözaltında kayıplar eylemini şube binası önünde gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylemde Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Derneği ve Diyarbakır Tabip Odası’nın ortak açıklama metnini İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın okudu.

Yalçın, gözaltında kaybetmeler gerçekliğini hatırlatarak “Diğer yandan yargı sistemi de kayıplarımızın dava dosyalarında yer alan birçok somut belge ve tanık beyanına rağmen failleri aklayarak veya yargılama neticesinde beraat ettirerek cezasızlık politikasına destek olmuştur” dedi.

Dün Ankara’da görülen JİTEM davasında katillerin beraat ettirildiğini vurgulayan Yalçın, mecliste “Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu”nun kurulması taleplerini yineledi.

Beş dakikalık oturma eyleminin ardından, 5 Temmuz 1991’de JİTEM  tarafından evinden alınan ve katledilen Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın Mardin Kapı Mezarlığı’ndaki mezarı ziyaret edildi.

Batman

İHD Batman Şube binasında yapılan 472. kayıp yakınları eyleminde İsmail Bahçeci’nin faillerinin yargılanması istendi.

Eylemde açıklamayı şube yöneticilerinden Ercan Başar yaptı. Dünkü JİTEM davasında katillerin beraat ettirilmesini protesto eden Başar, devletin kayıpların faillerine gereken cezayı vermesi gerektiğini belirtti.

Konuşmasının devamında 24 Aralık 1994’te İstanbul’da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu ve faillerinin yargılanmasını istedi.

Başar’ın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

Eski Sümerbank önünde İHD İzmir Şubesi’nin yaptığı eylemde, 1993 Urfa’da kaçırılarak kaybedilen Faik Kevci’nin akıbeti soruldu.

Açıklamayı İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek yaptı. Çiçek, Kevci’nin 8 Aralık 1993 tarihinde gelen sivil giyimli kişiler tarafından kaçırılmasını anlatarak akıbetini sordu.

Kevci ailesinin dönemin Urfa Valisi Ziyaeddin Akbulut’a dilekçe verdiğini, ardından valilik tarafından TEM’e yönlendirildiğini belirten Çiçek, ailenin Kevci hakkında bugüne kadar hiçbir bilgi alamadığını ifade etti.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 275. hafta eylemlerini şube binası önünde yaptı. Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsak Seyfettin Bahar’ın tedavisinin engellendiği belirtilerek serbest bırakılması istendi.

Açıklamayı İHD üyesi Sevil Turgut yaptı. Bahar’ın kronik Hepatit-B hastası olduğunu ve ömür boyu ilaç kullanması gerektiğini belirten Turgut, diğer rahatsızlıkları hakkında “İki yerden bel fıtığı rahatsızlığı var. 12 yıldır bu ama herhangi bir tedavi yapılmamış. Bacaklarında varis var. Bir kez ameliyat olmuş ancak hapishanede olmasından dolayı tedavi sürecini gerektiği gibi yaşamamasından kaynaklı rahatsızlığı nüksetmiştir. Mide ülseri rahatsızlığı sürekli bir hal almış. Hapishanede bunu tetikleyen yemeklerinin yapısı, uygun olmayan yiyecekler nedeniyle iyileşme sağlanamıyor” ifadelerini kullandı.

Bahar’ın Uyku Apnesi (uykuda solunum durması) rahatsızlığına ilişkin testinin yapılması için 2016 yılında Bolu İzzet Baysal Üniversite Hastanesi’nden randevu verildiğini belirten Turgut, aradan üç yıl geçmesine rağmen hala test yapılmadığını ifade ederek tedavisi için serbest bırakılmasını istedi.