Gözaltında kayıplar ve hasta tutsak eylemleri

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır’da Mehmet Emin Abak’ın, Batman’da İsa Soysal’ın akıbeti soruldu. Ankara’da ise Canan Utangaç’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ocak 2020
  • 17:15

Her hafta Cumartesi günü yapılan eylemlerde Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri soruldu. Ankara’da ise hasta tutsağın serbest bırakılması istendi.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının 569. eylemi dernek binası önünde yapıldı.

Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın cezasızlık politikasına son verilip geçmişle yüzleşme olana dek eylemlerin devam edeceğini vurguladı.

Ardından Hasan Yalçın ve Mehmet Emin Abak’ın babası Halil Abak, 14 Ocak 1995’te Mardin’in Kızıltepe’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden uzun bir süre haber alınamayan ve 2013 yılında bir kuyuda kaybedilen 2 kişiyle birlikte cenazesi bulanan Mehmet Emin Abak’ın katillerinin yargılanmasını istediler.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi’nde 475. kayıp yakınları eylemi yapıldı. Eylemde basın metnini İHD Batman Şube Yöneticisi Fahrettin Asutay okudu.

İsa Soysal için Asutay şunları ifade etti:

“İsa Soysal, 1988 sonbaharında Silopi’ye bağlı Bozalan köyünün Karox (Karuğ) mezrasındaki evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürüldü ve bir daha kendisinden haber alınamadı. İsa Soysal tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordu ve daha önce hiç gözaltına alınmamıştı. Eve gelen kimliği bilinmeyen sivil iki kişi, ‘Seninle işimiz var, Diyarbakır’a gideceğiz’ diyerek İsa Soysal ile birlikte alarak ayrıldılar. Köyden ayrıldıktan sonra İsa Soysal’dan bir daha haber alamayan ailesi, 10 gün kadar bekledikten sonra, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek İsa’nın kayıp olduğunu, orada olup olmadığını sordu, ancak olumsuz cevap aldı. Kardeşi başta olmak üzere ailesi ve yakınları, polis, hastane, hapishanelerden İsa Soysal’ı sordular. Gelen ihbarlar üzerine Soysal ailesi, Irak’taki hastane ve hapishanelerde de İsa’yı aradı ancak bir sonuç alamadı.”

Soysal hakkında daha sonrada hiç bilgi alınamadığını belirten Asutay Soysal’ın akıbetini sordu. Konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 278. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde yaptı.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde olan hasta tutsak Canan Utangaç için hazırlanan basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Zona hastası olan Utangaç’ın Ekim 2018’de hapishane kantininden aldığı sıcak su torbasının patlaması sonucu bacaklarında ikinci derece yanıklar oluştuğunu belirten Çevirmen “Utangaç uzun süre ayakta durmakta, yürümekte zorluk çekmiştir ve buna rağmen sağlık raporu için ancak bir ay sonra doktora götürülmüştür” dedi.

Çevirmen ameliyat edilen Utangaç’ın ambulans yerine ring aracıyla hapishaneye sevk edildiğini şu ifadelerle anlattı:

“Oturamayan bir hasta güç bela ve acıdan bağıra bağıra hapishaneye sevk edilmiştir. Ameliyatlı hali ile cezaevinde arkadaşlarının bakımına muhtaç hale gelmiştir.”

Doktorların ameliyattan iki ay sonra fizik tedaviye başlamasını söylemesine karşın fizik tedavinin başlamadığını belirten Çevirmen “Canan Utangaç, kalıcı hasar oluşmaması için dışarıda tedavi görmelidir” ifadeleriyle serbest bırakılmasını istedi.