Gözaltında kayıp ve hasta tutsak eylemleri

Diyarbakır ve Batman gözaltında kayıplar için eylem yapılırken, Ankara’da hasta tutsaklar için eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Eylül 2019
  • 18:10

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kayıplar için, Ankara’da ise hasta tutsaklar için eylem yapıldı.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, bugün  552. hafta eylemini İHD Diyarbakır şube binasında yaptı.

Bu haftaki eyleme Haziran Direnişi’nde katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük ve Lice’de kalekol yapımı protestoları sırasında katledilen Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım katıldı.

Eylemde ilk sözü İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer aldı. HDP İl binası önünde devletin yönlendirmesiyle yapılan annelerin eylemine değinen Acer, kayıp annelerinin görmezden gelindiğini belirterek “Bu tehlikeli ve kirli bir oyundur. Bizim için hiçbir annenin acısı farklı değildir. Yapılması gereken tek şey var, annelerin acılarının önüne geçmektir. Bunun dışındaki pratikler acılara acı katar” dedi.

Aileler adına konuşan Sami Elvan “Bu ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz; bu ailelerin kemikleri nerede niye vermiyorsunuz? Bundan daha doğal ne olabilir ki. Hak aramalarına niye karşı çıkıyorsunuz? Ailelerin bu talebi karşısında bu sessizlik niye? Aileler olarak acı çekiyor olabiliriz.  Bu acıları sinemize çekmeyeceğiz sizin kalplerinize sineceğiz” dedi.

Elvan’ın konuşmasının ardından, 7 Temmuz 1994 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesinde evine yapılan baskında polislerce gözaltına alındıktan sonra cansız bedeni sabaha doğru evinin bahçesinde bulunan Mehmet Tevfik Sincar’ın katillerinden hesap sorulmasını isteyen basın metni okundu. Açıklamadan sonra 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi’nde yapılan 458. hafta eyleminde 4 Eylül 1993’de Batman Elma Sokağı’ndaki silahlı saldırı sonucu yaşamı yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar ve DEP il yöneticisi Metin Özdemir anıldı.

Açıklamayı Metin Özdemir’in ağabeyi Aziz Özdemir yaptı. 4 Eylül 1993’te Özdemir ve Sincar’ın uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiklerini belirterek, faili meçhul cinayetleri incelemeye gelenlerin faili meçhul cinayete kurban gittiğini ifade etti.

Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın “İşi batırdılar, çıkacak işi batırdılar, biraz susalım” sözlerini hatırlatarak cinayetin devletin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini vurgulayan Özdemir “Yıllar sonra Susurluk raporunu hazırlayan Kutlu Savaş ise cinayeti PKK itirafçıları Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu’nun planladığını bir raporla dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’a iletti” dedi.

Cinayetin faillerinin cezasızlıkla korunduklarını belirten Özdemir “Karanlıkta kalan binlerce kayıp bulunmadıkça ve binlerce faili meçhul cinayeti işleyen failler yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmanın mümkün olmayacağını bir kez daha hatırlatıyor, Türkiye’yi demokrasiye kavuşturmak için mücadele eden bu değerli insanı aramızdan ayrılışının 26. yıldönümünde saygıyla anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 262. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde yaptı. Bolu F Tipi Hapishanesi’nde kalan Bahattin Salhan’ın durumuna dikkat çekilen eylemde basın metnini İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat okudu.

Salhan’ın 1997’de başından vurulduktan sonra tutuklandığını belirten Kanat, beyin travması nedeniyle ameliyat geçirdiğini ve ömür boyu ilaç kullanmak durumunda kaldığını ifade etti.

Salhan’ın beyninde oluşan hasar nedeniyle vücudunun sol tarafında uyuşmalar, tutumalar, nöbet geçirmeler, unutkanlıklar baş ağrıları ve baş dönmeleri meydana geldiğini belirten Kanat, “Bahattin Salhan hastalığı nedeniyle kabalık bir yerde bulunması, geçici değil kalıcı ve insan onuruna yakışır şekilde tedavi edilmesi zorunludur” diyerek Salhan’ın sağlığa erişim hakkının kesintisiz biçimde sağlanması gerektiğini ifade etti.