Cumartesi Anneleri 878. hafta açıklaması

Cumartesi Anneleri 179 haftadır kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini 878'nci hafta eyleminde bir kez daha vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ocak 2022
  • 15:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri 878. hafta açıklamasında İsmail Şahin’in akıbetini sordu.

12.00’da sosyal medyada yayınlanan videoda İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Şebla Arcan’ın sunumuyla ilk sözü Kiraz ve İsmail Şahin’in kızları Sibel Şahin aldı. Şahin, Beyoğlu Belediyesi’nde işçi olarak çalışan babasının 18 Ocak 1996 yılında işe gittiğini ve bir daha haber alınamadığını belirtti. “Elimizde babamızın fotoğrafı ile Galatasaray Meydanı’nda büyüdük” diyen Sibel Şahin babasının akıbetini sorarak sözlerini tamamladı.

Ardından basın açıklamasını okuyan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak şunları dedi:

“878. haftamızda ömürleri sevdiklerinin akıbetini öğrenmeye yetmeyen mücadele arkadaşlarımız Kiraz ve Halil Şahin’in bıraktıkları yerden soruyoruz: İsmail Şahin nerede?”

Ocak, DİSK Genel-İş Sendikası üyesi İsmail Şahin’in işe gitmek için evden çıktığını hatırlatarak şunları ifade etti:

“İsmail’in çalışma arkadaşları araçla Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiklerinde onun elindeki süpürgesi ile birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin Ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in dört yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi.

Aile Beyoğlu Belediyesi'ne başvurdu. İsmail Şahin'in mesai saatleri içerisinde kaybolduğunu ve bundan işveren olarak sorumlu olduklarını söyleyerek olayın araştırılmasını istedi. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusu yaptı. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak İsmail’in akıbetinin soruşturulmasını istedi.”

“Göreve çağırıyoruz”

Başvurularından sonuç alamayan İsmail’in eşi Kiraz Şahin ve İsmail’in Babası Halil Şahin’in Galatasaray’a gelerek Cumartesi Anneleri’ne katıldığını ve son nefeslerine kadar mücadele ettiklerini belirten Ocak şu şekilde devam etti:

“878. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz. Devlet yalnız gözaltında kaybedilenlerin değil, ortadan kaybolan kişilerin de akıbetini araştırmak ve açığa çıkartmakla yükümlüdür. 26 yıldır İsmail Şahin’in kaybolması ile ilgili hareketsiz kalan adli makamları dosyada etkin bir soruşturma başlatmak için göreve çağırıyoruz. Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız’a, personelleri olan İsmail Şahin’in görev başındayken ortadan kaybolması ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak üzere Teftiş Kurulu’nu harekete geçirme çağrısında bulunuyoruz.”

Ocak sözlerini “179 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diyerek tamamladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul