Fransa’da polis gemi azıya aldı

Fransız polisi, daha fazla saldırganlık ve cezasızlık politikaları talebiyle “küresel güvenlik yasası”nın da fazlasını isteyerek eylemler düzenliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Aralık 2020
  • 07:33

Fransız polisi, içerisindeki faşist çetelerin de öncülüğünde devletten daha fazla güvence ve serbestlik almak için eylemlerine devam ediyor. Alliance ve SGP polis sendikalarının başını çektiği bu faşist yapılanmalar yaz aylarındaki eylemlerin ardından yeniden harekete geçtiler.

Polis şiddetine verilen cezaya “protesto”

Son olarak, Tours kentinde bir kişiye gerçekleştirdiği saldırıdan yargılanan bir polise geçtiğimiz hafta mahkumiyet kararı verilmişti. Bunun üzerine sokağa çıkma yasağı saatinde toplanan yaklaşık iki yüz polis kentte eylem yaptı. Ertesi gün de yine mahkeme önündeydiler. Adliyeye sırtlarını dönerek eylem yapan polislerin bu “yasadışı eylemini” Allaince Polis Sendikası organize etti. Bu eyleme paralel olarak polisler Bordeaux’da da eylem yaptılar.

Eylemler koronavirüse karşı sokağa çıkma yasakları başladıktan sonra yapıldı. “Sokağa çıkmanın yasak olmasını” sözde denetlemekle görevli olanlar, yasakları kendileri delerek “gövde gösterisi” yaptılar.

Mahkeme başkanından açıklamalar

Eylemlerin ardından Tours kenti Mahkeme Başkanı Christophe Régnard bir açıklama yayınladı. “Vatandaşları korumaya yönelik prosedürlere saygının, iç güvenlik güçleri için ve muhtemelen herkesten daha fazla bir gereklilik olduğunu” belirten Régnard, devamında şunları ifade etti:

Gösteri hakkı anayasal olarak güvence altına alınmış olmakla birlikte, söz konusu polis memurunun yargılamasının, tanıkların dinlendiği ve savunmanın kendilerini ifade edebildiği aleni bir duruşmada gerçekleştiğini hatırlatmak gerekir.

Polisin pervasızlığına karşı çıkmayan mahkeme başkanının “gösteri hakkından” söz etmesi, kararın nihai olmadığını, temyize gidileceğini söylemesi, polisin yargıyı basınç altına aldığına da işaret etti.

Polis “küresel güvenlik yasası”nın da fazlasını istiyor

Örgütlü bir organizasyonla sosyal medyayı da etkin kullanan polis çeteleri “Madde 24 bizi ilgilendirmiyor” mesajıyla devletten daha fazla destek istiyor. Sermaye hükümetinin yeni çıkarmaya hazırlandığı “küresel güvenlik yasası”nın bir maddesi olan söz konusu “Madde 24”, son haftalarda kitlesel eylemlerle hedef alınmıştı. Zira bu maddeyle polisin görüntüsünü almak herkes için yasak hale geliyor. Polislerse yaptıkları eylemler ve yayınladıkları mesajlarla bu maddelerin yetersiz olduğunu savunup daha fazlasını istiyor.

Polis eylemleri süreklileşiyor

Silahları, üniformaları ve ekip otolarıyla eylem yaparak devletten aldıkları güçle hareket eden polisler bu eylemleri rutine çevirdiler. Kurumlarının gücüyle sirenler açıp konvoylarla şehirlerde dolaşan polisler, meydanlarda “milli marş” söyleyerek provokasyon peşinde koşuyor. Tüm cezasızlık zırhına rağmen, polisler en ufak bir cezada sokaklara dökülüyor. Hükümetin “polise saldırılara izin verdiğini” iddia eden polisler, daha fazlasını istediklerini her yerde ilan ederek, gemi azıya aldıklarını ortaya koyuyor.

Kızıl Bayrak / Fransa