Paris'te coşkulu ve kitlesel 8 Mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Fransa’nın başkenti Paris’te on binlerce işçi, emekçi ve genç kadının katıldığı kitlesel ve coşkulu 8 Mart yürüyüşü gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 11:50

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Fransa’nın başkenti Paris’te on binlerce işçi, emekçi ve genç kadının katıldığı kitlesel ve coşkulu 8 Mart yürüyüşü gerçekleşti.

Fransa'da uzun zamandan sonra ilk defa beş sendikadan sağlanan sendikal birlikle eylem yapıldı. İlerici demokratik politik parti ve feminist kurumların da içinde yer aldığı ''Feminist Grev Kolektifi''nin çağrısıyla Fransa genelinde 200 kadar yerelde miting ve eylemler gerçekleşti.

Paris, Marsilya, Lyon, Strasbourg gibi büyük kentlerde eylem için toplanma saati 14.00 olarak belirlendi. Bu, insanları bir saatlik greve gitmek ya da son yıllarda kadın erkek arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılan sembolik saat olan öğleden sonra 15.40'ta işi durdurmak yerine tüm gün boyunca greve katılma planlandı. Saat 14.00’de Paris 20. bölgede bulunan Gambeta Meydanı'nda toplanan kitle kortejlerin oluşturulmasının ardından Republique Meydanı üzerinden Bastille Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca kortejlere büyük bir coşku hakimdi. Eşit işe eşit ücret taleplerinin yükseldiği kortejlerden ayrıca kadın cinayetlerinin sorumlusunun devlet ve hukuk sistemi olduğu vurgulandı, kadına yönelik şiddet ve  cinayetler, ırkçılık, faşizm göçmen kadınlara yönelik devlet eliyle körüklenen ırkçılığa polis şiddetine cinsel taciz ve saldırılara, emperyalist savaşlara karşı öfke dile getirildi.

Kadına yönelik çifte sömürünün, ayrımcılığın, ırkçılığın, güvencesizliğin ve düşük ücretlerin son bulması, kamuda, eğitimde ve sağlıkta  uygulanan yıkım politikalarının son bulması, hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılması, savaş olan ülkelerden gelen kadın ve çocukların sınır dışı edilmelerinin durdurulması talepleri dile getirildi.

Kortejlerde en dikkat çekici sloganlar başlıca anti faşist ve anti kapitalist sloganların yanı sıra başta Filistin halkı olmak üzere dünyanın dört bir yanında ezilen ve sömürülen halklarla, şiddete taciz ve tecavüze maruz kalan kadınlarla dayanışma sloganları öne çıktı. Yürüyüşte Filistin yanlısı korteje ırkçı Siyonist saldırı düzenlendi.

Sendikalar Siyonist kadın kolektifi ''Yaşayacağız''ın kortejde yer almasına izin vermiş, kolektif Hamas tarafından tecavüze uğrayan kadınların sesi olduklarını iddia eden dövizlerle kortejde yeralmışlardı. Filistin yanlısı ve Siyonist kolektifin kortejlerinin peş peşe olmasıyla yüzleri maskeli Siyonist milis grubu (LDJ) Yahudi Savunma Ligi milisleri sürekli Filistin yanlısı kadın kortejini taciz ederek kadınlara azgınca  saldırdı. Siyonist saldırıya karşı kitlenin kararlı tutumu büyük bir öfkeye dönüştü kortejlerden “Faşizm-siyonizm kortejlerden defol!”, “Faşizm-siyonizm aynı mücadele!”, “İsrail Filistinden defol!”, “Nehirden denize özgür Filistin!” sloganları yükseldi. Siyonist kolektif polislerin korumasında korteji terk etmek zorunda kaldı.

100 bin işçi emekçi ve genç kadının katıldığı Paris eylemine Türkiye ve Kürdistan'dan ,İran, Afganistan, Cezayir, Tunus, Asya ve Afrika'dan, Latin Amerika'dan Fransa'da yaşayan göçmen kadın örgütlerinden 8 Mart yürüyüşünde yer aldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu BİR-KAR'ın flamalarıyla katıldığı eylemde (PiA) Enternasyonal İşçi Emekçi Kadın Platformu’nun “Sömürüsüz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünya için 8 Mart’ta alanlara!” şiarlı Fransızca ve Türkçe bildirileri yürüyüş güzergahında dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Paris