8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, İsviçre’nin Lozan kentinde de gece yürüyüşü gerçekleşti. Katılımda geçmiş senelere göre önemli oranda azalma olmasına rağmen, gençliğin katılımı çoğunluktaydı ve yürüyüşün başından sonuna kadar canlı geçmesini sağladı. Eylemlerin başını çeken ve genel olarak feminist bir havada geçen 8 Mart yürüyüşlerinin aksine, bu sene bir kısım katılımcı siyah giyinerek ve yüzleri kapalı bir şekilde katıldı.
Genel olarak eylemlerin toplanma alanı olan Riponne Meydanı’nda buluşma saati 18.30 olmasına rağmen kitle daha öncesinden akın etti. Kadınların konuşması yapılırken, katılımcılar alanda düzensiz bir şekilde dağınık durmaktaydı. Eylem başlamadan önce, inisiyatifin içinde olan Kürdistanlı kadınlar söz alarak, Kürt kadınların yaşadığı sorunlar üzerinden bir kısa konuşma yaptı. Konuşma sonrasında kortej oluşturularak, yürüyüşe geçildi.
Riponne Meydanı’ndan şehrin çeşitli merkezi yerlerinden geçilerek, ara ara mola verip, belli binaların önünde sloganlar atıldı. McDonalds ve Lozan’ın en lüks oteli Palace Hotel’in önünde durularak, “Antikapitalist feminist” sloganları sıklıkla atıldı. Yürüyüş boyunca nakaratı “Patron, vatan ile patriarka”yı hedef alan bir marş söylendi, “Grev grev grev ve seferberlik, işte budur çözüm!”, “Tek çözüm, devrim!”, “Dünya kadınlarıyla dayanışmaya!” ve “Antikapitalist Feminist” sloganları sıklıkla atıldı. Kortejin başında da “Sürekli Feminist Grev” pankartı taşındı. Kortejin başını feminist kadınlar ile Kürdistanlı kadınlar çekerken, sonrasında siyah giyinimli grup ve kortejin sonlarına doğru da yerel sol örgütler yer aldı. Eylemde İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu da BİR-KAR flamalarıyla yer aldı.
Toplanma yeri olan Riponne Meydanı’nda İşçi Emekçi Kadınlar Platformu’nun (PİA) çıkardığı bildiri de dağıtıldı. Başlığın “Sömürüsüz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünya İçin 8 Mart’a sokaklara!” olduğu bildirinin içeriği, ekonomik krizlerin, savaşlar ile silaha yatırımların, depremin, faşist partilerin yükselişi, Türkiye gibi dinci-faşist iktidarların “İstanbul Sözleşmesi”nden çıkmasıyla, tüm bunların kadınları nasıl etkilediği yazılmaktaydı. Bildiri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’yle alakalı tüm eylem ve etkinliklere katılma çağrısıyla bitiyordu.
Yürüyüş güzergahı yüründükten sonra, bitiş yeri Central (Merkez) Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşün bitmesi sonrası, bir taraftan müzikler halinde eğlenilirken, diğer taraftan da Feminist Kadın Korosu bir araya gelerek, besteledikleri şarkıları söyledi.
Kızıl Bayrak / Lozan