Basel’de 8 Mart yürüyüşü

8 Mart’ta İsviçre’nin Basel kentinde kadınlar “Devlete, savaşa ve ataerkiye karşı” (Kein staat, kein krieg, kein patriarchat) “Sokağa, eyleme” çağrısıyla tren garı önündeki De Wette parkında buluştu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 14:00

8 Mart’ta İsviçre’nin Basel kentinde kadınlar “Devlete, savaşa ve ataerkiye karşı” (Kein staat, kein krieg, kein patriarchat) “Sokağa, eyleme” çağrısıyla tren garı önündeki De Wette parkında buluştu.

Miting ve yürüyüş izni alınmamıştı. Kadınlar, “Sokaklar bizim. Kimseden icazet istemiyoruz” diyerek, polisin “gelin izin alın” “davetini” reddettiler. Saat 18.30’dan itibaren toplanmanın başladığı eylemde devlete, savaşa ve ataerkiye karşı Almanca ve İngilizce sloganlar atıldı. Eylemde genç kadınlar çoğunluğu oluştursa da az sayıda erkekte katıldı. Geniş “güvenlik” önlemleri alan polis, yürüyüş başlamadan önce şunu ifade etti ve yürüyüş rotası dayattı:

“Burada toplanmanız da miting ve yürüyüş yamanız da izinsizdir. Ancak önereceğimiz güzergâhta yürümenize müsamaha gösterilecektir.”

Kadınlar, polisin önerisini yuh çekerek reddettiler. Miting alanında yapılan konuşmada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün bir mücadele günü olduğu belirtildi. Polisin önerdiği rotanın aksine, şehir merkezine doğru yürüyüşe geçildi ve şunlar ifade edildi:

“Bu gezegende baskı altında olanlar var olduğu sürece, savaşlar sürdüğü sürece hiçbirimiz özgür değiliz. Baskıya, sömürüye, ataerkiye karşı kadın ve erkekler omuz omuza mücadeleye…”

Yürüyüş esnasında “Filistin’e özgürlük”, “Savaşa hayır!”, “Jenoside hayır!” sloganları sıklıkla atıldı.  Şehir merkezindeki tiyatro meydanında bir konuşma daha yapıldı. Konuşmada, “Kadının kurtuluşu, devlete, savaşa ve kapitalizme karşı tüm emekçilerle, sömürülen ve ezilenlerle omuz omuza mücadeleden geçiyor” mesajı tekrar vurgulandı. İzinsiz olmasına rağmen, polis bu defa eyleme saldırmadı. Geçen yıl yapılan 8 Mart eylemine ise polis saldırmış ve geniş bir tepki toplamıştı. Bine yakın kişinin katıldığı yürüyüş saat 19’da başlayıp 21’de Claramatte parkına ulaştı. Yürüyüş, bundan sonra yapılacak eylemlerde buluşma çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Basel