Dünyada 8 Mart eylemleri

Dünyanın pek çok ülkesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 10:50

İngiltere Londra’da kadınlar eylem gerçekleştirdi. Damızlık Kızın Hikayesi'ndeki hizmetçiler gibi giyinen protestocular, İran'daki kadınlara yönelik baskıyı vurgulamak için Parlamento Meydanı'ndan İran büyükelçiliğine doğru yürüyüş öncesinde pankartlar ve çiçekler taşıdılar. Stage of Freedom grubunun organize ettiği eylemde, 8 Mart Cuma günü Parlemento Meydanı’ndan Kensington'daki İran büyükelçiliğine yürüyüş yapıldı ve "kadın hakları insan haklarıdır" ve "bedenim benim seçimim" sloganları atıldı.

İtalya’da Roma ve Milano’da eylemler yapıldı. Roma’da 8 Mart mitingi Circo Massimo alanında başlayıp Trastevere Caddesi'ne kadar süren yürüyüşle sonlandırıldı.

Mor pañuelo (2003'te Arjantin'de yaratılan kürtaj hakları hareketlerinin sembolü) giyen öğrenciler ve aktivistler, ataerkillik ve şiddete karşı bir miting için Piazza del Duomo'da toplandılar

Yunanistan’da Atina Yunanistan Kadın Federasyonu, Cuma sabahı Klathmonos Meydanı'ndaki Aile ve Sosyal Uyum Bakanlığı'nda bir araya gelerek Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle taleplerini dile getirdi. Attika Dernekleri ve Topluluklarından kadınlar, çeşitli alan ve sektörlerden sendikacılarla birlikte "Mücadelenin sembolü olan 8 Mart bizi bu yüzyıla taşıyacak" diye haykırdı. "İstihdam ve modern kölelik değil, istikrarlı iş" talep eden kadınlar, kamusal ve ücretsiz sağlık ve eğitim talep etti.

Pakistan İslamabad’da Sosyalist-Feminist Kadın Demokratik Cephesi aktivistleri bir miting sırasında polislerin saldırısına uğradı.

Azerbaycan Bakü’de kadınlar taleplerini dile getirmek için yürüyüş düzenlediler.

Ukrayna Kiev’de farklı eylemciler, eğitim ve bilim bakanlığı önünde cinsiyetçiliğe, ataerkilliğe ve kadın haklarının ihlallerine karşı protesto düzenledi.

İspanya Barselona’da öğrenciler başta olmak üzere kadınlar şehirdeki yürüyüşte eşitlik, özgürlük mücadelesi taleplerini dile getirdiler.

Irak Bağdat’ta kadınlar şehrin tarihi merkezindeki Al-Mutanabbi caddesindeki toplantılar ve yürüyüş gerçekleştirdiler.

Japonya Tokyo’da cinsiyet ayrımcılığını protesto etmek için eylem yapıldı.

Endenozya Cakarta’da kadın haklarını destekleyen, cinsiyet eşitliği ve Endonezya cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun görevden alınması çağrısında bulunan bir miting düzenlendi.

Bangladeş Dhaka’da eylemciler ve hazır giyim işçileri, Ulusal Basın Kulübü önünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlediler.

Güney Kore Seul’de Kore Sendikalar Konfederasyonu üyeleri Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen mitingde yürüdü.

Tayland Bangkok’ta hamile kıyafetleri giyen kadınlar, Tayland'da kadınlara yönelik sekiz gün olarak belirlenen doğum izninin yetersiz olduğunu vurgulamak için Hükümet Konağı'na yürüdü. Kadın grupları hükümete doğum iznini 120 güne uzatma çağrısında bulunuyor.

Avustralya Melbourne’de eylem düzenlendi.

Meksika Meksiko’da yapılan eylemlerde kadın cinayetinde kaybedilen kadınların  yakınları Zócalo yürüyüş yolunu mumlarla aydınlattı.

Afganistan’ın bazı bölgelerinde kadınlar kısıtlı imkanlarla 8 Mart eylemleri düzenledi. Eylemlere katılan kadınlar Taliban iktidarının koyduğu kısıtlamaların kaldırılmasını talep etti. Kuzeydeki Takhar vilayetinde ellerinde "Hak, hukuk, özgürlük" yazan pankart tutan yedi kadının fotoğrafları eylemciler tarafından paylaşıldı. Belh vilayetinde birkaç kadın "Afganistan kadınlarını Kkurtarın" yazılı bir pankartın önünde "Taliban'a fırsat vermeyin" yazılı dövizler taşıdı. Mezar-i Şerif’te 20 kadın 8 Mart eylemi gerçekleştirdi.

Filipinler'in Manila kentinde polis 8 Mart eylemine saldırdı.

Belçika'nın Brüksel kentinde yürüyüş düzenlendi.

Lübnan'ın Sin El Fil kentindeki BM Kadın Ofisi önünde Gazze'deki Filistinlilere destek amacıyla eylemler yapıldı. Kadınlar pankart ve bayraklarıyla yürüyüş düzenledi.