Bielefeld’de 8 Mart eylemleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Bielefeld'de iki farklı eylemle kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Mart 2024
  • 08:00

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Bielefeld'de iki farklı eylemle kutlandı.

İlki DGB Sendika Konfederasyonu’nun çağrısı ve birçok kitle örgütünün katılımıyla merkezi tren garında saat 16.00’da başladı. Gar önünde toplanan kitle şehir merkezinden sloganlar ve müzik eşliğinde şehir tiyatrosunun bulunduğu alana yürüdü.

Burada yapılan mitinde 8 Mart’ın tarihi, güncel anlamı ve kadın mücadelesi üzerine konuşmalar yapıldı. DGB sendikası adına yapılan konuşmada kadınların sosyal yaşam ve iş hayatındaki konumları, çalışma saatleri, eşit ise eşit ücret konusundaki mücadelenin yakıcılığına değinildi. Kısa süre önce yayınlanan araştırmalarda, çalışan kadınların saat ücretlerinin, erkeklerinkinden yaklaşık 3 Euro düşük olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekildi ve çocuk bakımı nedeniyle en çok kadınların iş yaşantısından uzak kaldığı, işe döndüklerinde ise karşı cinsle aralarındaki ücret uçurumunun derinliği ile karşılaştıkları vurgulandı. Düşük ücretlerin emeklilik dönemine de yansıdığı, bunu ise ileri yaşlardaki kadınların yoksulluk ve sefaletle yüz yüze kalmalarına neden olduğu belirtildi. Konuşmalarda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet konularına da değinildi. Almanya’da ve Avrupa’da her üç kadından birinin eşi tarafından dövüldüğü, “aile içi şiddet” denilerek sorunun hafife alındığı, oysa şiddetin kimi zaman cinayetle sonuçlandığı ve bunun “aile içi şiddet” değil  “cinayet/femizit” olduğu vurgulandı.

Miting boyunca “Jin Jiyan Azadi!”, “Benim bedenim benim kararım!”, “Eşit ise eşit ücret!” gibi sloganlar atıldı.

Geçen senelere göre daha coşkulu olduğu görülen yürüyüşe binden fazla kişi katıldı. PiA, BİR-KAR ve RJ bayrak ve flamalarıyla eyleme katıldı. Eylemde “Savaşsız sömürüsüz bir dünya için 8 Mart’ta alanlara” konulu bildirilerin dağıtımını yaptılar. Emekçi Kadın Komisyonu/PiA, 15 Mart Cuma akşamı Bielefeld’de düzenleyeceği “Dünyada kadın hareketleri ve eylemleri” konulu etkinliğe çağrı yaptı.

***

İkinci yürüyüş, Bielefeld belediye binası önünde feminist anarşist gurupların çağrısıyla saat 18.00’da başladı. Eylemde yapılan konuşmalarda, kadın mücadelesi genel olarak feminist mücadele sınırlarında ele alındı. Yanı sıra kürtaj yasası üzerinde de durulan bu yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld