Taksim’de kitlesel 8 Mart yürüyüşü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde binlerce kadın Taksim’de kitlesel ve coşkulu yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2024
  • 23:12

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde binlerce kadın Taksim’de kitlesel ve coşkulu yürüyüş gerçekleştirdi.

22’nci 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nden saatler önce Taksim’e çıkan sokaklar ve metro istasyonları kapatıldı. Yasak ve baskılara rağmen binlerce kişi Sıraselviler’de buluştu. Yürüyüşe İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) ve Devrimci Gençlik Birliği (DGB) de dövizleri ile katıldı. “Kurtuluşumuz feminist mücadele!” yazılı ana pankartın açıldığı eylemde Filistin bayraklarının yanı sıra kadınların taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı.

Taksim İlk Yardım Hastanesi önünden Cihangir Katlı Otoparkı’na sloganlarla yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda katledilen kadınların isimleri okundu ve “Burada!” denildi. Eylemde 8 Mart ve 25 Kasım eylemlerine katıldığı için yargılanan kadınlar selamlandı. Tutsak kadınların isimleri okundu ve “Burada!” denildi, Filistin ve Rojava’da mücadele eden kadınlar selamlandı.

Cihangir Otoparkı’nın önüne gelindiğinde basın metni Arapça, Kürtçe ve Türkçe okundu. Basın açıklamasında 6 Şubat depremlerinin ardından kadınların yaşadığı şiddet ve yoksulluğa dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Mevcut iktidar, esnek ve güvencesiz çalışma vaadiyle kadınları evden ve evin yükünden çıkışsız bırakmak, yılların emeğinin karşılığı olmayan nafaka ve tazminatı bile kısmak üzerine sürekli gündem üretiyor. Özetle, paramız olmadığı için erkeklere mecbur olalım istiyorlar. Yoksulluğu gizlemek için buldukları yöntem patriyarkayı pekiştirmek. Bu sırada o ailelerin içinde kadınlar öldürülüyor veya şiddetten kurtulmak için öldürmek zorunda kalıyor, sonra da hayatta kaldığı için en ağır şekilde cezalandırılıyor.”

Açıklamanın devamında tırmanan emperyalist savaşlara değinilerek şunlar söylendi:

“Bu yıl yine her yanımız savaşla kuşatılmış halde. Gazze'de gözlerimizin önünde açık bir soykırım sürüyor. Bu soykırım Batı dünyasında feminizmle meşrulaştırılmaya çalışıyor. Halbuki işgalle, soykırımla feminizm olmaz! Türkiye bir yandan Filistin'e destek olduğunu söylerken öte yandan İsrail'le ticareti, sürdürüyor. İsrail'e betonu, çeliği, petrolü sağlamaktan geri durmuyor. İsrail'i kınadığını söylerken Rojava'da kadınların çocukların üzerine bombalar atıyor. Bunun üzerine mülteci ve yabancı düşmanlığı sürekli kışkırtılıyor.”

Kızıl Bayrak / İstanbul