Frankfurt’ta 8 Mart eylemi

Frankfurt şehir merkezinde çeşitli kadın kurumlarının katılımıyla bir miting düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 13:01

Frankfurt şehir merkezinde çeşitli kadın kurumlarının katılımıyla bir miting düzenlendi.

PiA Frankfurt’un organizasyonunda ve cağrıcıları arasında yer aldığı mitinge yaklaşık 250 kişi katıldı. Eylemde değişik uluslardan, son derece renkli enternasyonal bir birleşim vardı. PiA mitingin açılışında ve moderasyonunda aktif bir rol aldı. Miting 8 Mart Dünya Emekci Kadınlar Günü’nün tarihçesi ve güncel önemine yapılan vurguyla başladı. Kadın sorununun cinsel boyutunun yanı sıra, sınıfsal ve toplumsal boyutunun öne çıkarıldığı eylemde ver.di, TIP, MLPD, Rebell, Göçmen Kadınlar Birliği (DIDF), İranlı Direniş Komitesi, Afgan kadınlar grubu, Aurora Kadın Konseyi temsilcileri birer konuşma yaptı. Konuşmalarda kadının tüm coğrafyalarda cinsel, ulusal, sınıfsal ezilmişliğine vurgu yapıldı, silahlanma ve savaş sorununa değinildi. Afganistanlı kadın dünyanın birçok ülkesinde gelişen kadın hareketlerine vurgu yaptı. Iranlı kadınlar adına yapılan konuşmada ise molla rejiminin baskısına ve geçen yıl yapılan eylemlerde 500 kişinin ölümüne değinildi.

PiA adına yapılan konuşmada ekonomik kriz ve kadınlara getirdiği yüklere dikkat çekildi, savaşlarda en çok kadınların bedel ödediği vurgulandı. Ayrıca AfD’nin yükselişi ve ırkçılığın yaygınlaştığı Almanya’da en çok işçi, emekçi ve göçmen kadınların bundan etkinlendiği belirtildi. Siyonist İsrail devletinin Filistin’de devam eden katliamlarında ölenlerin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu hatırlatıldı. Konuşma, işçi ve emekçi kadınlara yapılan sınıf mücadelesini yükseltelim cağırısıyla bitirildi. Eylemde PiA 10 Mart günü Frankfurt’ta yapılacak salon etkinliğine çağrı yaptı.

***

Bunun dışında Frankfurtta iki eylem daha yapıldı. Biri Kürt hareketinin başını çektiği “Jin Jiyan Azadi” platforformunun yürüyüştü. Erkeklerin alınmadığı yürüyüş akşam saatlerinde gercekleştirildi.

Diğer eylemi ise feminist ve “anti-faşist” kadın grupları gerçekleştirdi. Bu gruplar, daha hazırlık sürecinde yürüşte siyonist İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırıma değinilmesine izin vermeyeceklerini ilan ettiler.

Kendilerine “anti-faşist” diyenlerin, ırkçı İsrail rejiminin halen Gazze’de devam eden vahşi katliamlarının protesto edilmesine “yasak” koymaları ibret vericidir.

Kızıl Bayrak / Frankfurt