Wuppertal’da 8 Mart etkinliği

PiA’nın Wuppertal’da düzenlediği 8 Mart etkinliğinde, işçi ve emekçi kadınlar, kapitalizme karşı devrim mücadelesine omuz vermeye, sınıf kardeşlerimizle birlikte kavgayı yükseltmeye çağrıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Mart 2024
  • 19:05

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart’ta yapılan eylemlerin yanı sıra hafta sonu etkinlikleriyle de kutlandı. Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu’nun (PiA) düzenlediği etkinliklerin adreslerinden biri Wuppertal’dı. Etkinlik için önceki haftalar boyunca kent ve çevresinde yoğun bir emek sarf edildi, yaygın bilet satışı ve çağrısı yapıldı. Programa dair tüm hazırlıklar da emekçi kadınlar tarafından yürütüldü. Yürütülen çalışma ve hazırlıklar anlamlı bir katılım ve derli toplu bir programla başarılı bir etkinliğin yapılmasını sağladı.

Alte Feuerwache’daki etkinlik, 8 Mart’ın tarihsel ve güncel anlamının altını çizen kısa açılış-selamlama konuşmasının ardından, parti şehitleri şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiğimiz kadın erkek tüm değerlerimiz için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından PiA adına konuşma yapıldı.

PiA konuşması, “8 Mart, işçi ve emekçi kadınların, sömürüye, baskıya, ikinci sınıf konumuna karşı başkaldırdıkları, eşitlik ve özgürlük mücadelesine atıldıkları bir kavga günüdür. Dünyanın dört bir yanında kadınlar yüz yılı aşkın bir süredir 8 Mart’larda sokağa çıkıyor, öfkelerini, güzel günlere olan umutlarını haykırıyor” sözleriyle başladı. Olağanüstü süreçlerden geçtiğimize işaret edilerek, emperyalist-kapitalizmin bunalım ve savaşların yanı sıra başta kadınlar olmak üzere emekçi kitlelere yönelik somut ve güncel ekonomik, sosyal, siyasal saldırıları özetlendi. Ukrayna, Sudan, Filistin, Suriye savaşlarına dair temel gerçekler hatırlatılarak, mazlum halklara ve emekçi kadınlara ödetilen ağır bedeller teşhir edildi.

Bu tablo karşısında emekçi kadınların uzun yıllardır çeşitli sorunlar üzerinden dünyanın dört bir yanında mücadele sahnesine çıktığı belirtilerek, tüm alanlarda kadınların en ön saflarda olduğu vurgulandı. Konuşmada son olarak kadın sorununun tarihsel temellerine ve çözümüne işaret edildi ve tüm işçi ve emekçi kadınlar, kapitalizme karşı devrim mücadelesine omuz vermeye, sınıf kardeşlerimizle birlikte kavgayı yükseltmeye çağrıldı.

Konuşmadan sonra emekçi bir kadın tarafından “Güneşi İçenlerin Türküsü” şiiri okundu. Program PiA’nın hazırladığı sinevizyonla devam etti. Son yılların militan ve kitlesel kadın mücadelelerinin özetlendiği ve emekçi kadınları örgütlü mücadeleye çağıran sinevizyon beğeniyle izlendi. Ardından sahneye davet edilen Ozan Abbas, Hatice yoldaş için yazıp bestelediği bir türkünün de ye aldığı, katılanları duygulandıran kısa bir dinleti sundu. Dinleti sonrasında kısa bir ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü, farklı kuşaklardan üç kadının şiir dinletisiyle başladı. Emekçi kadınların mücadelesini öne çıkaran şiir dinletisi sık sık alkışlarla karşılandı. Son olarak sahneye Resistance Müzik Gurubu çıktı. Türkçe, Kürtçe, Almanca marş ve şarkıları coşkuyla seslendiren grubun parçalarına salondakiler de eşlik etti ve son parçalarda halaylar çekildi.

Katılım ve programıyla yerel açısından belli bir başarıyı ifade eden 8 Mart etkinliği, “gelecek etkinliklerde, eylemlerde ve direnişlerde görüşmek” dileğiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal