''Polis şiddeti ve cinayetlerine, devletin suçlarına ve sistematik ırkçılığa hayır, Gazze'de ateşkes, George İbrahim Abdallah'a özgürlük!" şiarlarıyla 16 Mart Cumartesi günü Fransa'nın önemli kentlerinden Paris, Toulouse, Rennes, Bordeaux ve Grenoble’de kitleler sokaklara çıktı.
28 yıl önce Montreal'de, 15 Mart’ın “Uluslararası Polis Şiddetine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edilmesi kararı alınmıştı. 2011 yılından beri bu tarihte Fransa'da geleneksel olarak eylemler gerçekleştiriliyor. Her sene ''polis şiddeti ve cinayetlerinde, hapishanelerde, gözaltında, göçmen geri gönderme merkezlerinde yaşanan ırkçı, yabancı düşmanı, homofobik ve cinsiyetçi söz, eylem, şiddet ve suçların cezasız kalmasına karşı”, Hakikat ve Adalet Destek Ağı (Le Réseau d’Entraide Vérité et Justice) tarafından düzenli olarak eylemler gerçekleştiriliyor.
Hakikat ve Adalet Destek Ağı, polis şiddeti sonucu devlet kurumlarında yaşamını yitiren, sakat bırakılan kişilerin aileleri tarafından oluşturulan bir kolektiftir.
Bu yıl Paris’teki eylem için Kolektif 16 Mart Cumartesi günü saat 13.12'de Republique Meydanı’na çağrı yaptı. Kitlenin Republique Meydanı'nda toplanmasının ardından eylem komitesi adına konuşma yapıldı.
Konuşmada, polis şiddetinin süregelen bir gerçek olduğu, onlarca yıldır polis ve jandarma tarafından, idari gözaltı merkezlerinde (CRA), sınırlarda, cezaevlerinde ve dur emrine uymadığı iddia edilen kişilere şiddet uygulandığı vurgulandı. Devlet şiddetinden dolayı pek çok kişinin yaralandığı, sakatlandığı, taciz ve tecavüze uğradığı, baskı ve işkenceye maruz bırakıldığı ve öldürüldüğü ifade edildi ve bununla ilgili istatistikler verildi.
İstatistiklere göre, 1977-2022 yılları arasında 861 kişi kolluk kuvvetleri tarafından değişik biçimlerde öldürüldü. ''Sarı Yelekliler'' eylemlerinin istatistiklerinin de verildiği açıklamada 2 bin 500 kişinin yaralandığı, 30 kişinin gözünü kaybettiği, 5 kişinin elinin koptuğu ve Fransa hapishanelerinde her yıl 250 şüpheli ölüm vakasının yaşandığı dile getirildi.
Açıklamada sokakta, eylemlerde, hapishanelerde, gözaltında yaşanan yaralama ve cinayetlerin cezasız kaldığı, dahası suçluların görevlerinde tutularak katillerin ödüllendirildiği belirtildi ve 2021’de 52 ,2022’de 39, 2023 yılında ise 37 kişinin polis ya da jandarma tarafından öldürüldüğüne dikkat çekildi. Ayrıca "İnsan hakları ihlalleri, devlet şiddeti ve suçları, sistematik ırkçılık, faşizm, yabancı düşmanlığı, soykırımlar, katliamlar, etnik temizlik, modern kölelik, siyahi düşmanlığı, İslamofobi, etnik ve dinsel ayrımcılık gibi sorunların arttığı” da vurgulandı.
Devamında bu sorunları yaratan emperyalist/kapitalizme ve yağmaya karşı mücadele, militarizmi durdurma, 1984 yılından beri hukuksuzca Fransa hapishanelerinde rehin tutulan Lübnanlı komünist tutsak George İbrahim Abdallah'ın serbest bırakılması yönünde çağrılar yapıldı. Son olarak sömürgeci yönetimlere ve faşist, ataerkil söylemlere karşı mücadele ve dünyanın dört bir yanında direnen, ezilen mazlum halklarla dayanışma çağrısı yükseltildi.
Konuşmanın ardından başlayan yürüyüş boyunca kitle polis tarafından katledilenlerin isimlerini tek tek anarak ''Unutmuyoruz, affetmiyoruz!'', ''Barış yoksa adalette yok!'' sloganlarını haykırdı. Yakınları polis tarafından katledilen ailelerin konuşma yapması için kortej belli aralıklarla durdu. Araçtan yapılan konuşmalarda aileler verdikleri hukuk mücadelesini aktardılar.
Eyleme BİR-KAR emekçileri de katılarak destek verdi.
Kızıl Bayrak / Paris