Wuppertal’da 8 Mart

Almanya’nın Wuppertal kentinde, MLPD’nin kadın örgütü Courage’ın çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mart 2024
  • 22:43

Almanya’nın Wuppertal kentinde, MLPD’nin kadın örgütü Courage’ın çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi gerçekleştirildi. Kitle saat 15.30’da Von-der-Heydt-Platz’da bir araya geldi. Eylem alanına kurulan stantta gerçekleştirilen sohbetlerin ardından 8 Mart kürsüsü oluşturuldu.

 

Courage ve MLPD adına yapılan konuşmada şunlar dile getirildi:

“Almanya’da bugün yasa önünde kadın-erkek eşitliğini sağladık. Ancak gerçekte kadınlar Almanya’da ve dünyada hala cinsiyetlerinden ötürü sömürü, baskı ve ayrımcılığa uğramaya devam ediyor. Almanya savaşa bütçe harcarken, bu sosyal kesintilerle yoksulluk derinleştirilmekte; başta kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere fatura tüm halka ödetilmektedir. Bizler emperyalist savaşların faturasını ödemeyi kabul etmiyoruz ve emperyalist savaşlara ve sömürüye karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. AFD’nin Postdam’da yapmış olduğu gizili toplantının açığa çıkmasıyla daha açık görülen faşist yükselişin de karşısında olmaya devam edeceğiz. Almanya’nın sağ partilere destek vermesinin ve faşizmin yükselmesine göz yummasının karşısındayız. Alman devleti faşizmle mücadele etmek yerine göçmenleri hedef gösterip geri gönderme politikalarıyla ırkçılığı daha da körüklemektedir. Irkçılığın karşısında ve göçmenlerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

PİA adına yapılan konuşmada ise şunlar söylendi:

“Kadınlar dünyanın her yerinde cinsel, sınıfsal ve ulusal sömürü, baskı ve şiddetle karşı karşıya. Bugün ise savaşların yarattığı sosyal ve ekonomik yıkımdan en fazla kadınlar etkilenmektedir. Emperyalistlerin savaşların ve saldırganlıkların faturasını başta kadınlar olmak üzere çocuklar ve toplumun yoksul kesimleri ödemektedir. Dünya genelinde kadınların kazanılmış haklarına saldırılar ise giderek yoğunlaşmakta. Kadınlar sınıfsal sömürüye, artan ekonomik sorunlara, eşitsizliğe, gericiliğe, şiddete ve yoksulluğa karşı dünyanın her yerinde sokaklara çıkmaya devam ediyor. PİA olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüzü kutluyor mücadele alanlarında ‘Vardık, varız, var olacağız!’ diyoruz.”

Eylemde söz alan Türkiyeli göçmen bir kadın ise şunları söyledi:

“Türkiye’de ve Kürdistan’da Türk devleti azgınca saldırılarına devam ediyor. En ufak politik bir çalışmaya dahi tahammül edemeyen polis devleti iki kızımı da politik mücadele yürüttükleri için tutukladı. Türkiye’de hapishanelerdeki politik tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyorum.”

Konuşmaların ardından MLPD ve Courage alanda toplanan kadınlara kırmızı gül dağıttı.

Kızıl Bayrak / Wuppertal