İllerde 8 Mart eylemleri

Antalya, Antakya, Artvin, Aydın, Antep, Bolu, Çorum, Dersim, Eskişehir, Çanakkale, Rize, Denizli, Manisa, Mersin, Muğla, Malatya, Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Zonguldak ve Kocaeli’de 8 Mart eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 08:00

Antalya, Antakya, Artvin, Aydın, Antep, Bolu, Çorum, Dersim, Eskişehir, Çanakkale, Rize, Denizli, Manisa, Mersin, Muğla, Malatya, Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Köyceğiz, Zonguldak ve Kocaeli’de 8 Mart eylemleri yapıldı.

Antalya Kadın Platformu tarafından eylem yapıldı. Gerçekleştirilen eylemde “Yoksulluğu, savaşı, erkek devlet şiddetini, gericiliği, ayrımcılığı, homofobiyi sömürü düzeninizi isyanımızla yıkıyoruz” pankartı açıldı.

Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçesinde 8 Mart eylemleri yapıldı. Kemalpaşa’da Halvaşi Köprüsü’nde bir araya gelen kadınlar Cami Meydanı’na yürüdü. Hopa’da ise Hopa Parkı’nda bir araya gelen kadınlar “Gericiliğe, yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa karşı sokaktayız!” pankartı arkasında sloganlarla Hopa Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla eski Vergi Dairesi önünden Çiftlik Akbank önüne yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada şunlar denildi:

“Yaşamın her alanında sömürüye, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz.”

Dersim’de Munzur Üniversitesi’nde yapılan 8 Mart eyleminde “Rojvelat’ın, Gülistan’ın çıkaramadığı ses olmaya ve dayatmaya çalıştığınız ataerkil zihniyetinize karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

Malatya’da Demokratik Kadın Platformu 8 Mart eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “Eşit ve özgür bir yaşam için baharı da barışı da kadınlar getirecek” pankartı açıldı.

Zonguldak Kadın Platformu’nun çağrısıyla Madenci Anıtı’nda toplanıldı. Polisin engelleme girişimine rağmen Zonguldak Valiliği’ne yürüyüş yapıldı.

Mersin’de Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla Yarenlik Alan’da buluşularak yürüyüş yapıldı. Yapılan açıklamada iktidarın kadın düşmanı politikalarına, LGBTİ+ nefretinin körüklenmesine, ÇEDES uygulamalarına, Aile İrşad Bürolarında kadınlara şiddet gören kadınlara sabırlı olması yönünde öğütler verilmesine tepki gösterildi ve “Hayatlarımızı kuşatan gericilik karşısında laikliği savunmak için sokaktayız” denildi.

Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısıyla Belediye İş önünden Kent Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“8 Mart'ı hayatlarımız ve özgürlüklerimiz üzerinden pazarlıklar yaparak bir araya gelen ülkenin en gerici ittifakına karşı örgütlüyoruz bu kez de. 22 yıldır her gün mücadelemizle kazandıklarımıza saldırının yaşandığı karanlık gerici bir dönemden geçiyoruz. Şimdi asıl hedef laiklik ve Cumhuriyet fikrinin kendisidir; yapılmak istenen anayasal düzeni ortadan kaldırıp şeriat özlemlerini hayata geçirmektir.”

Köyceğiz'de Kadın Dayanışması 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Yudum Şit Arlı okudu.

Antakya Harbiye'de kadınlar “Hatay'ı kadınlar yeniden kuracak” sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Eskişehir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Espark'tan Adalar Migros'a yürüyüş yapıldı. Eylemde “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz!”, “Kadınlar artık susmayacaklar!” sloganıyla yürüyor.

Çanakkale'de kadınlar İskele Meydanı'na “Göçmen kadınlar yalnız değildir!”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır!”, “Jin, jiyan, azadi!” sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde Dörtyol kavşağında buluşan kadınlar, kent meydanına yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından Fındıklı Kadın İnisiyatifi adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Biliniz ki; bizler savaşta direnmeye, yoksulluğa meydan okumaya ve şiddete karşı çıkarak sesimizi duyurmaya ve haklarımızı savunmaya kararlıyız. Barış ve şiddetsiz bir toplum için ısrarcı olmaya devam edeceğiz.”

Muğla’da Menteşe Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Akyol Parkı'ndan Sınırsızlık Meydanı'na yürüdü. “Eşit, özgür, laik bir yaşam için kadınlar sokakta!” pankartını taşıyan kadınlar “Ataerkil devlet yıkacağız elbet”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Jin jiyan azadi!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı.

Manisa Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Hükümet Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada sık sık, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Jin jiyan azadi!” sloganları atıldı. Basın açıklamasını kadınlar adına Eğitim Sen Kadın Sekreteri Bengi Kanat okudu.
Aydın Kadın Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Aydın Büyükşehir Belediye binası yanından kent meydanına kadar erbaneler ve sloganlar eşliğinde yürüyüş yapıldı. Eylemde “Emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizim; mücadelede kararlı özgürlükte ısrarlıyız” yazılı pankart taşındı. Basın açıklamasını platform adına Alev Karakaya okudu.
Denizli 8 Mart Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Candoğan Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. “Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir” yazılı pankartı taşıyan kadınlar sık sık "Dünyayı yerinden oynatacağız", "Jin jiyan azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları attı. Basın açıklamasını kadınlar adına KESK Kadın Meclisi'nden Ebru Acar Koç okudu.