Adana, Dersim ve Urfa’da 8 Mart eylemleri

Adana, Dersim ve Urfa’da 8 Mart eylemleri bugün (9 Mart) gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2024
  • 21:00

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Adana, Dersim ve Urfa’da eylemler bugün (9 Mart) gerçekleştirildi.

Urfa’da 8 Mart açıklaması: Bu karanlığı aşacağız

Urfa Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” pankartı açıldı.

Eğitim Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş açıklamayı okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“19 yaş altı doğurganlık oranının en fazla olduğu, kadına yönelik şiddet, koruma tedbirlerine rağmen kadın cinayetleri, sosyal ve ekonomik alanda kadın-erkek eşitsizliği gibi başlıklarda Türkiye dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.”

Açıklama, “Jin-jiyan-azadî” sloganları ve çekilen halayla sona erdi.

Dersim’de 8 Mart mitingi: Mücadelede kararlıyız

Dersim’de 8 Mart mitingi gerçekleştirildi. Dersim Kadın Platformu tarafından yapılan mitingte kadınlar Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na doğru yürüdü. “Yoksulluğa eşitsizliğe şiddete ve savaşa karşı örgütlü mücadeleye” pankartı açılan eylemde açıklamayı Serap Kahraman okudu. Açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“* İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin bir şekilde uygulanması için alanlardayız!

* Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi, ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesinin onaylaması için alanlardayız.

* Güvenceli iş, güvenli gelecek demek için, insanca yaşamaya yetecek ücret için alanlardayız! Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanması için alanlardayız! Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşlerinin açılması için alanlardayız! 8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılması için alanlardayız!

* Kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler yapılması için, Kadın Bakanlığı kurulması, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız! Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız!”

Miting, yapılan konuşmaların ardından sahne alan KESK Erbane Topluluğu ve Gölge müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

Adana’da kadınlar barış, eşit bir dünya ve eşit işe eşit ücret istedi

Adana Kadın Platformu’nun düzenlediği 8 Mart yürüyüş ve mitinginde bir araya gelen kadınlar barış, eşit bir dünya ve eşit işe eşit ücret talepleri ile yürüdü.

Adana Kadın Platformu’nun "Eşit, özgür, adil, şiddetsiz ve savaşsız bir dünya kuracağız" sloganı ile düzenlediği mitingde 8 Mart yürüyüşü yapıldı.

Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleşen 8 Mart mitingde direniş ve grevlerle geçiren kadın işçiler selamlandı.

8 Mart ortak metnini Derya Çiçek Nar ve Selma Çınkır okudu. Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi, ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesi uygulansın. Çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi derhal sağlansın. Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşleri açılsın.”