Akar’dan ABD’deki efendilerine “çözüm” çağrısı

Saray rejiminin S-400 kriziyle ilgili beklentilerine karşılık vermeyen Washington’un savaş bakanı Hulusi Akar’ın mektubunu da yanıtsız bıraktığı ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Şubat 2021
  • 19:40
Arşiv

Arşiv

AKP-MHP dinci-faşist blokunun “milli mesele” demagojisiyle gündemde tuttuğu S-400 sorununa ABD emperyalizminin onayını alacak çözüm arayışları devam ediyor.

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “ABD ile yeni bir sayfa açmaya hazır oldukları” yönünde efendilerine seslenmesine karşın, Biden’dan bekledikleri telefon görüşmesi henüz gerçekleşmedi. Saray rejiminin beklentilerine karşılık vermeyen Washington’un üstüne üstlük, NATO fideliğinde büyütülen Saray’ın savaş bakanı Hulusi Akar’ın mektubunu da yanıtsız bıraktığı ortaya çıktı.

Kayseri’de yaptığı açıklamada “Yerli ve milli silahlar ile ordumuzun savunma kapasitesini arttırmaya çalışıyoruz” demagojisini sürdüren H. Akar; ABD’den Patriot, Fransa ve İtalya’dan da hava savunma sistemleri istediklerini, Rusya’dan S-400’leri aldıklarını ifade etti. S-400 konusunda ABD ile yaşanan gerilimin giderilmesi için ABD’ye yazdığı mektuba cevap alamadığını da itiraf eden Akar, “Çözüm için yazdığımız mektuba yanıt vermeli” diyerek ABD emperyalizmine yalvardı.

Rusya’dan aldıkları S-400’leri “milli bir mesele, egemenlik hakkımızı kullandık” safsatasıyla savunan Akar, ABD için “S-400’leri bahane ederek birtakım kısıtlamalar yoluna gitmesi müttefiklik ruhuna uygun değildir” diyerek efendilerine serzenişte bulundu.

“Ulusal egemenlik” diye lanse edilerek milyarlarca dolar ödenip alınan S-400 iki yıla yakın bir süredir hangarlarda bekletiliyor. Akar’ın mektubunu cevapsız bırakan ABD emperyalizmi, Ankara’ya füzeleri “elinde tutmaması” için yaptığı çağrısını geçtiğimiz günlerde, savaş bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby üzerinden tekrarlamıştı.

S-400’ler nedeniyle yaptırım kararı alan ABD yönetimi son olarak, sermaye devletinin Savunma Sanayi Başkanlığı’na ve yöneticilerine yönelik karar almıştı. Ayrıca, F-35 savaş uçakları programından da çıkarılan Saray rejiminin programa geri dönebilmek için Arnold&Porter Kaye Scholer LLP adlı lobi şirketiyle 6 aylığına 750 bin dolar karşılığında anlaştığı ortaya çıkmıştı.