Emperyalist kapitalizmin, en az 10 yıl sürecek küresel bir krizle karşı karşıya olduğuna değinen ekonomist Nouriel Roubini, işsizlik, esnek çalışma ve güvencesizliğin yaygınlaşacağını söyledi. Normalleşme adımlarını “Mağazaları açabilirsiniz ama asıl soru ekonomik hayata geri dönüp dönemeyecekleri” diye yorumladı.
2008-2009 krizini öngörmesi üzerinden “Doktor kıyamet” diye adlandırılan ekonomist Roubini, koronavirüs etkisiyle yaşanan krizi değerlendirdi.
“Benzeri görülmemiş bir depresyon”
BBC’ye demeç veren Roubini böyle bir durgunluğun benzeri görülmediğini ifade etti ve “Küresel ekonomi toparlansa dahi büyüme çok düşük seviyelerde kalacak” dedi.
Roubini çok kısa sürede yaşanan durgunluğu şöyle yorumladı:
“2008 krizinde üretimin hızla düşüşe geçmesi üç yıllık bir sürecin sonunda oldu. Bu kez aynı noktaya üç yıl değil, üç ay değil sadece üç haftada ulaştık. Ekonomilerin her alanında serbest düşüş yaşandı. En az 10 yıl sürecek küresel bir depresyonla karşı karşıyayız.”
İşsizliğin ve güvencesizliğin yaygınlaşacağına, bu alandaki toparlanmanın hızla gerçekleşmeyeceğine dikkat çeken Roubini şunları ifade etti:
“Kaybolan işler kısmen geri dönebilecek. Maaşlar düşecek, sosyal güvenceler azalacak, işlerin bir kısmı part-time olacak. İşini elinde tutabilenler için ise iş güvencesi daha da azalacak.
“Mağazaları açabilirsiniz ama…”
Roubini “normalleşme” adı altında atılan adımları da değerlendiren Roubini, ekonomik toparlanma için mağazaların açılmasının yetmeyeceğini şöyle anlattı:
“Bu mağazaları açabilirsiniz ama asıl soru ekonomik hayata geri dönüp dönemeyecekleri. Çin'deki alışveriş merkezlerinin büyük kısmı hâlâ boş. Ticari uçuşlar hâlâ yarı yarıya az. Almanya'da dükkanlar açıldı ama kim gidip alışveriş yapıyor?”