“Birden çok açlık krizi ihtimali yaklaşıyor”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock Covid-19 pandemisine bağlı olarak krizlerin derinleşeceği, birden çok açlık krizinin yaşanabileceği konusunda uyardı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mayıs 2020
  • 15:56

Koronavirüs salgını dünyanın birçok ülkesinde can almaya devam ederken, yoksul ülkelerin salgından çok daha fazla etkilendiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler’in (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, yoksul ülkeler için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

“Şimdi harekete geçmezsek, çatışma, açlık ve yoksullukta önemli bir artışa hazır olmalıyız. Birden çok açlık krizi ihtimali yaklaşıyor” diyen Lowcock, “Milyonlarca yaşamı kurtarmak ve kırılgan ülkelerde koronavirüsün yayılışını durdurmak için” 4.7 milyar dolarlık ek kaynak çağrısında bulundu.

Avrupa henüz salgını atlatmadı

Normalleşme adımlarının atıldığı Avrupa ülkelerinde ise salgın henüz tam olarak atlatılmış değil. Avrupa’da tedbirlerin gevşetilmesinin dikkatli bir şekilde yapılmasına dönük uyarılar sürerken, Angela Merkel’in danışmanlarından Dr. Helge Braun, virüsün toplumda yayılmaya devam edeceğini belirtti.

Braun, “Şu an salgının sonrasını yaşamıyoruz, salgının tam da ortasındayız. Bu salgın bir süre daha bizim aramızda olacak, en azından bu yılın sonuna kadar. Bu da en iyimser tahmin” ifadelerini kullandı. Koronavirüse karşı İngiltere’den sonra “sürü bağışıklığı” yöntemini denediği iddia edilen İsveç’te ise salgının faturası ağırlaşıyor. İsveç’te koronavirüs kaynaklı can kaybı dün itibarıyla 3 bini aştı.

ABD Çin’le gerilimi tırmandırıyor

ABD yönetimi ise salgın nedeniyle Çin’i suçlamaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün yaptığı basın toplantısında “Biliyorlardı. Çin dünya genelinde yüz binlerce yaşamın yitirilmesini önleyebilirdi. Dünyayı küresel bir ekonomik sıkıntıya sürüklenmekten kurtarabilirdi” dedi.

Pompeo, virüsün laboratuvarda üretildiği iddiasını yineleyerek “Tam olarak net değil, virüsün laboratuvardan çıktığına dair birçok delil var.” dedi. Pekin ise ABD’ye tepki göstererek iddialar reddedildi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, tecrit karşıtı politikalarında kimi zaman ters düştüğü “Beyaz Saray Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü”nü lağvetme kararından geri adım attı. Trump, Görev Gücü’nün varlığını sürdüreceğini, çalışmalarını yeni danışmanlarla yürüteceğini belirtti.