Koronavirüs salgınıyla birlikte dünya çapında patlak veren kapitalizmin krizi derinleşiyor. Kapitalist devletler ve şirketler sömürü düzeninin çarklarını döndürmek adına krizlerinin faturasını işçi sınıflarına ve emekçilere keserken, krizin etkisine dair tahminler de kötüleşiyor.
Son olarak da IMF ekonomik küçülme tahminlerini güncelledi ve bu yıl küresel ekonominin yüzde 3 küçüleceği tahminini yüzde 4,9’a yükseltti.
“Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma” başlığıyla güncelenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda bir sonraki yılki büyüme tahmini ise yüzde 5,8’den yüzde 5,4’e indrildi.
ABD, Fransa, İngiltere gibi başlıca emperyalist kapitalist devletlerin ekonomilerine dair küçülme tahminleri de büyük ölçüde yükseltildi.
ABD ekonomisinin küçülme tahmini yüzde 5,9’dan yüzde 8’e yükseltildi. Gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 4,7’den yüzde 4,5’e düşürüldü.
Avrupa Birliği ülkeleri için yüzde 7,5 olan küçülme tahmini de yüzde 10,2’ye yükseltildi. Gelecek yılki büyüme tahmini ise yüzde 6’ya çıkarıldı.
Fransa ekonomisi için bu yılki küçülme tahmini yüzde 7,2’den yüzde 12,5’e çıkarıldı. İtalya için küçülme tahmini de yüzde 9,1’den yüzde 12,8’e yükseltildi. İngiltere ekonomisinin yüzde 6,5 küçüleceği tahmini de yüzde 10,2 küçülme olarak güncellendi. İspanya için ise yeni tahmin yüzde 12,8 küçülme oldu; önceki tahmin yüzde 8 küçülmeydi.
Almanya ekonomisinin yüzde 7,8, Japonya’nın yüzde 5,8 küçülmesi bekleniyor.
Böylece “gelişmiş” ülke ekonomileri için yüzde 6,1’lik küçülme tahmini yüzde 8’lik küçülme olarak yenilenmiş oldu.
Küresel ekonomik büyümede önemli bir yer tutan “gelişmekte olan” ülke ekonomileri için ise toplam küçülme tahmini yüzde 1’den yüzde 3’e yükseltildi. Bu kategoride kabul edilen Türkiye için yüzde 5’lik küçülme tahmini değiştirilmedi. Hindistan ekonomisinin küçülme oranı yüzde 1,9’dan yüzde 4,5’e çıkarıldı. Brezilya ekonomisi için yüzde 5,3 olan küçülme tahmini yüzde 9,1’e yükseltildi. Bu yıl Çin ekonomisinin yüzde 1,2 büyüme kaydetmesi beklenirken, bu büyüme oranı yüzde 1’e düşürüldü.