Bursalı ipek dokuma işçisi kadınların 1910 yılında ağır çalışma koşullarına karşı başlattıkları direnişin başarılı bir uyarlaması olan Grev filmi, Dortmund’da büyük çoğunluğunu metal işçilerinin oluşturduğu seyirciler tarafından izlendi.
Etkinlik, BİR-KAR adına yapılan ve katılımcıların selamlandığı bir açılış konuşması ile başladı. Sinemanın günümüzdeki durumuna değinilen konuşmada, Türkiye işçi hareketinin son dönem üzerinden kısa bir özeti yapıldı ve işçi sınıfının toplumsal mücadeledeki benzersiz konumuna işaret edildi.
Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerden hareketle, “Grev’in, tam da Türkiye’de işçilerin yaygın bir şekilde harekete geçtikleri, fiili grev ve direnişlere yöneldikleri bir aşamada Avrupa yolculuğuna çıkmasını ise oldukça manidar bir çakışma sayıyoruz” denildi. Ayrıca dört haftadır Avrupa’nın kıyısında devam eden emperyalist savaşa değinilerek, emperyalistler yüzünden, dünyamızın her an nasıl büyük bir tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.
İşçi sınıfına yönelik sonu gelmeyen sosyal saldırıların ve dünyamızı büyük bir yıkımla yüz yüze getiren emperyalist savaşların ancak işçi sınıfının direnişleri ile son bulacağı çağrısı ile bitirilen konuşma ilgi ile karşılandı.
Konuşmanın ardından Grev filminin gösterimine geçildi. Pandemi nedeni ile sadece 50 kişinin katılımına izin verilen etkinliğe 45 kişi katıldı.
Kızıl Bayrak / Dortmund