Nürnberg’de Grev filmi gösterimleri

Grev filminin gösterimi Nürnberg’de 4 Mart akşamı 60 civarında bir katılımla ve 6 Mart öğlenden sonra 25 işçi ve emekçinin katılımı ile bir sinemada gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mart 2022
  • 19:00

BİR-KAR Grev filminin gösterimini üstlenme amacını, “işçi sınıfının en önemli mücadele araçlarından biri olan GREV silahı fikrini gündemleştirip, mücadeleye katkı sunmak” olarak açıklamıştı.

Biz de film gösterimini Nürnberg’de bu çerçevede bir faaliyete konu ettik. Öncelikle dost kurumlardan Arbeiter Bund KPD ve ATİF Nürnberg’e film gösterimiyle ilgili önerilerimizi ilettik ve yukarıdaki amacımızı açıkladık. Ortaklaşa gösteri tarihi ve yeri belirlendi. Film afişinin yanı sıra kendimiz ek bir davetiye ve afiş hazırladık. Fabrikaların çevresine ve merkezi yerlere afişlerimizi asarak bir tanıtım çalışması yürüttük.

Grev filminin gösterimi 4 Mart akşamı 60 civarında bir katılımla ve 6 Mart öğlenden sonra 25 işçi ve emekçinin katılımı ile bir sinemada gerçekleşti.

Film gösterimi etkinliklerine müzik grubu Agitprop’un savaş karşıtı bir marşıyla başlandı. Ardından bir arkadaş tarafından açılış konuşması yapıldı. Konuşmada amacımızın 1910 yılındaki grev ile günümüz grevleri arasındaki bağı kurmak olduğu belirtildi. Son günlerde Türkiye’de gerçekleşen grevlerin içeriği anlatılarak destek istendi. Yanı sıra Almanya’da toplu iş sözleşmelerinin son senelerde korona bahane edilerek ücretlere sıfır zamla geçiştirilmesi ve sendika bürokratlarının tutumu eleştirildi.

Konuşmada ayrıca Ukrayna’da sürdürülen savaşın arka planı da anlatıldı ve emperyalist paylaşım savaşı teşhir edildi. Son olarak da Grev filmin konusundan ötürü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için de iyi bir vesile olduğu belirtildi.

Grev filmi ise büyük bir ilgiyle izlendi. Film izlenirken, kadın işçilerin grev kararı aldıkları sahne seyirciler tarafından coşkuyla alkışlandı. Film üzerine fikirlerini sorduğumuz işçi arkadaşlar, genelde beğenilerini dile getirdiler.

Filmin bitmesinin ardından Agitprop grubu tekrar sahne alarak, “İşçiler Yürüyor Baştan” marşını seslendirdi.

İzleyicilere filmden sonra film değerlendirilmesi yapmak istediğimizi belirtmiştik. Cuma günü moladan sonra maalesef kimse kalmadı. Bundan dolayı pazar günü film öncesi konuşmayı yaptıktan sonra savaş üzerine kısa bir tartışma gerçekleştik.

Film gösteriminde Almanca altyazı konusunda yaşadığımız teknik aksaklığı ve bunun bazı Alman emekçilerin katılımını boşa düşürmesini bir yana bırakırsak, film gösterimi bizim için korona döneminin ardından iyi bir faaliyet vesilesi oldu.

BİR-KAR Nürnberg