Dortmund’da polis cinayetlerine karşı eylem

Almanya’da hızla artan polis şiddeti ve cinayetleri Dortmund’da kitlesel bir eylemle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Kasım 2022
  • 09:30

Almanya’da hızla artan polis şiddeti ve cinayetleri Dortmund’da kitlesel bir eylemle protesto edildi. 19 Kasım Cumartesi günü şehrinin ana istasyonu önünde başlayan eylem, 8 Ağustos 2022 tarihinde makinalı tüfekler kullanılarak beş kurşunla öldürülen 16 yaşındaki Senegalli ilticacı genç Mouhamed’in anısına yapıldı.  “Mouhamed için adalet!” çağrısı ile yapılan yürüyüşe 2 binin aşkın kişi katıldı.

Eyleme katılan binlerce kişi ırkçı, faşist polis cinayetlerine karşı öfkelerini sokaklara taşıdı. Büyük bir çoğunluğu gençlerden oluşan kitle, Dortmund polisi tarafından vahşice işlenen bu cinayetin, başka bir polis birimi tarafından değil bağımsız kurumlar tarafından incelenmesini talep ediyor.

Almanya’da büyük çoğunluğu göçmenlerden oluşan 50’nin üzerinde insan sokak ortasında, polis tarafından açıkça katledildi. Tüm bu cinayetler başka bir polis birimi tarafından soruşturuldu. Katil polisler aklandı, hiçbiri cezalandırılmadı ve “görevlerinin başında” tutularak ödüllendirildi. Alman sermaye devletinden güç alan ırkçı-faşist polisler bu güce dayanarak her geçen gün daha da saldırganlaşmaktadırlar.

Dortmund şehrinde özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı semt karakollarında çalışan polisler keyfi ve yasadışı uygulamalarla sürekli olarak göçmenleri kırminalize ederek tehdit etmekte, karakollara götürerek işkenceye tabi tutmaktadırlar. Bu nedenle yürüyüşe katılan binlerce insan, artık bu tür saldırıların günlük uygulamalar haline geldiği semt karakollarının kapatılması ve buralarda görev yapan ırkçı-faşist polislerin görevlerine son verilerek yargılanmalarını talep ediyor.

Tümüyle polis şiddeti, cinayetleri ve artan polis devleti uygulamalarına karşı yapılan eyleme Dortmund RJ (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) ve BİR-KAR çalışanları pankart ve bayrakları ile katılarak saldırılara karşı devrimci tutumlarını ortaya koydu. Eyleme yerli kurumlardan, anti faşist örgütlerin yanısıra MLPD (Almanya Marksist Leninist Partisi) katıldı. MLPD, birçok eylemde provokatif tutumları ile tanınan ve kendilerine "Anti-Deutsch" (Anti-Alman) diyen İsrail yanlısı bir grubun saldırısına uğradı. Alman polisinin içinde cirit attığı, özel olarak polis tarafından kullanılan bu grup, anti komünist eğilimleriyle bilinmekte ve her seferinde komünizmin değerlerine saldırganlığı kendisine iş edinmektedir. MLPD’ye yönelik bu saldırıyı asıl olarak komünizmin değerlerine bir saldırı olarak gören sınıf devrimcileri, bu saldırılara karşı cepheden militan bir tutum alarak püsküttü.   

Almanya’da sokaklardaki her türden devrimci eylem polis tarafından büyük bir şiddetle ezilmeye çalışılmakta, bu uygulamalardan RJ’li yoldaşlarımız ve BİR-KAR çalışanları fazlasıyla nasibini almaktadır. Sokakları devrimcilere yasaklamak isteyen Alman sermaye devleti artık kendi yasalarını bile çiğneyerek en temel haklarını kullanmaya çalışan sınıf devrimcilerine saldırmakta, onları yargılayarak cezalara çarptırmaktadır. Bu anlamıyla sınıf devrimcileri Almanya’daki polis devleti uygulamalarına karşı, temel hak ve özgürlüklerin korunması için militan bir biçimde sokaklarda olmaya devam edeceklerdir.

Kızıl Bayrak / Dortmund