Cenevre'de "GREV" gösterimi

Avrupa'da bir süreden beri gösterimi devam eden GREV filmi, 26 Mart'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde seyircisiyle buluştu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Mart 2022
  • 14:30

Avrupa’da bir süreden beri gösterimi devam eden GREV filmi, 26 Mart’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde seyircisiyle buluştu.

Film gösteriminden önce haftalara yayılan çağrı ve propaganda faaliyeti yürütüldü. Çalışmalar Cenevre’nin yanı sıra Neuchatel ve Lozan kentlerinde de yankılandı. Türkiyelilerin gittiği kahvelere, marketlere ve restoranlara Filmin afişleri asıldı. Filmin çağrısı için ev ziyaretleri gerçekleştirildi. Filmin konusu ve yakın zamanda Türkiye’de gerçekleşen grev dalgasıyla bağlantılı sıcak sohbetler gerçekleştirildi. Korona sonrası halka yönelik yapılan ilk kültürel etkinlik olması çalışmaya ayrı bir önem kattı.

Etkinlik, İşçi Partisi’nin Cenevre’deki binasında saat 17 civarında başlatıldı. İlkin, birkaç dilde çekilen filmin alt yazıyla anlaşılır duruma getirildiği ifade edildi ve filmin büyük mali kaynaklarla çekilmediği, kolektif emeğin ürünü olduğuna dair kısa bir bilgilendirme yapıldı. Ardından BİR-KAR adına bir konuşma yapıldı. Komünist Manifesto’dan alınan “Bugüne kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf mücadeleleri tarihidir” vurgusu yapılarak, 174 yıldır sınıflar arasında kıyasıya bir mücadelenin devam ettiği, işçi sınıfı ile emekçi kitlelerin son yıllarda daha sık ve daha yaygın bir şekilde meydanlara çıktığı belirtildi.

Konuşmada Türkiye işçi hareketinin 60’ların başlangıcından bu yana sayısız grev, direniş ve eyleme imza attığı hatırlatıldı. Son yirmi senedir dinci-gerici karanlığın Türkiye’ye hakim olmasına rağmen, işçi sınıfının fiili grev ve mevzi direnişlerinin toplumsal mücadele dinamiklerine moral aşıladığı vurgulandı. Sınıfı devrimcileri öncülüğünde gelişen, işçi ve emekçilerin mücadelesine “İşgal, grev, direniş” şiarını armağan eden Greif direnişi ve gerici-faşist kudurganlığı ve ırkçı şovenizmi püskürtülebilmenin toplumsal dinamik ve olanaklarını gösteren Metal Fırtınası’na dikkat çekildi.  

Grev filminde görüldüğü gibi, son yılların grev, direniş ve eylemlerinde kadın işçilerin en önde yer aldığı ifade edildi. Kadın işçilerin katkısıyla öne çıkan sanayi, tarım ve hizmet sektöründeki direnişlerin yayıldığı ve bu hareketin emekçilerin kazanımlarını yaratan devrimci sınıf kimliğiyle ergeç buluşacağı vurgulandı.

Geçen ay başlatılan emperyalist savaşa dikkat çekilerek, dünyanın ve insanlığın ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğu, hegemonya krizi derinleştikçe nüfuz mücadelelerinin keskinleştirdiği, silahlanma yarışının kızıştırıldığı ve emperyalist savaşların daha yıkıcı hale bürünüp, çatışmaların daha da şiddetlendiği belirtildi.

Son olarak, emperyalist savaş ve yıkımlardan kurtulmanın sosyalizm dışında bir yolu olmadığı, sosyalizmi ise işçi sınıfının temsil ettiği, gerçek ve kalıcı bir barışın ise ancak işçi sınıfının devrimleri ve sosyalizmin zaferiyle sağlanabileceği vurgulandı.

Seksene yakın kişinin katıldığı gösterimin ardından katılımcılar filme dair beğenilerini dile getirip olumlu yorumlar yaptılar.  

Kızıl Bayrak / Cenevre