Frankfurt'ta "GREV" konuşuldu

Frankfurt BİR-KAR, 13 Şubat Pazar günü, Frankfurt ve Rüsselsheim'da "GREV" filmini tanıtmak ve hem de çeşitli devrimci-demokrat çevrelerden dayanışma talep etmek amacıyla toplantılar düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Şubat 2022
  • 12:45

Yazar, gazeteci, yönetmen ve belgeselci Metin Yeğin’in yönetmenliğini yaptığı “GREV” filmi Osmanlı döneminde, 1911 yılında Bursa’da ipek dokuyan kadın işçilerin grevini konu alıyor. O dönem çoğu gayri Müslim olan binlerce ipek dokuma işçisi kadın çok ağır şartlarda çalışıyor. Son derece sağlıksız koşullarda 15-16 saat çalışan işçi kadınlar, zamanın parasıyla 2 ile 5 kuruş arasında değişen ücretler alıyorlar.

O zamandan günümüze çok şey değişse bile, kapitalizmin hiç değişmediğini görüyoruz. Günümüz Türkiye’sinde de başta tekstil işçileri olmak üzere, işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşulları 110 yıl öncekinden hiç de farksız değil. Grev filmi kapitalizmin bu değişmeyen katı gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkarmakla kalmayıp; işçi ve emekçilere tarih ve sınıf bilinci taşıması açısından da dayanışmayı ve sahiplenmeyi hak eden değerli bir çalışma.

Frankfurt BİR-KAR, 13 Şubat Pazar günü, Frankfurt ve Rüsselsheim’da hem filmi tanıtmak ve hem de çeşitli devrimci-demokrat çevrelerden dayanışma talep etmek amacıyla toplantılar düzenledi. Çeşitli ilerici-devrimci derneklerden kimi temsilciler ile emekçilerin katılımı ile gerçekleşen toplantılarda film ve güncel gelişmeler üzerine sohbet gerçekleştirildi.

Filme konu olan grev ile onun gerçekleştiği dönem üzerine kısa bir tarih gezintisiyle başlayan özet sunum, günümüzde Almanya, Türkiye ve dünyadaki çeşitli sınıf mücadeleleriyle ilgili açıklamalarla devam etti. Film ile Türkiye’deki yaygın işçi eylemlerinin çakışmasının iyi bir tesadüf olduğu vurgulandı. Bu durum filme olan ilgiyi arttırırken, tersinden filmin de işçi sınıfının en önemli silahı olan grevi tarihten derslerle tekrar gündeme taşımasının eğitici rolüne değinildi. Tarihte olduğu gibi, günümüzde de işçi sınıfının toplumsal mücadelelerdeki tayin edici önemine vurgu yapıldı.

Oldukça canlı ve verimli bir atmosferde geçen toplantılara katılan dost kurum ve kişiler de konuyla ilgili görüş ve önerileriyle birlikte, destek ve dayanışma içerisinde olacaklarını beyan ettiler. Toplantılarda filmin 18 Mart’ta Frankfurt’ta, 19 Mart’ta Rüsselsheim’da ve 25 Mart’ta Darmstadt’da yapılacak gösterimleriyle ilgili planlamalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt