Gösterimi devam eden “Grev” filmi, 25 Mart Cuma günü Hessen eyaletinin Darmstadt kentinde işçi ve emekçilerle buluştu.
Buradaki gösteri BİR-KAR ile koordinasyon içinde IG-Metall işyeri işçi temsilcisi bir Türkiyeli işçi tarafından organize edildi. Bir sinema salonunda gerçekleşen gösterime yüzü aşkın yerli, Türkiyeli ve değişik milliyetlerden işçi ve emekçi katıldı.
Film izlendikten sonra, yönetmen Metin Yeğin’in de katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi. Kentin IG-Metall sekreterinin moderasyonuyla yapılan söyleşinin başında IG-Metall ve organizatörler adına BİR-KAR’a teşekkür edildikten sonra, BİR-KAR adına kısa bir Almanca konuşma yapıldı.
Konuşmada, grev filminin dayanışmanın ve kolektif emeğin ürünü olması, Türkiye tarihinde adeta saklı kalmış bir döneme ışık tutması, sınıfın grev gibi önemli bir mücadele aracını gündemleştirmesi; bütün bu çabaların emekçilere tarih ve sınıf bilinci taşımaya hizmet etmesinin önemi ve değerine vurgu yapıldı. Ardından, tıpkı pandemi gibi, gittikçe uzayan emperyalist savaşın tüm yükünün de işçi sınıfının omuzlarına yüklendiği belirtilerek; buna karşı, Ukrayna’ya silah göndermeyi reddeden ve engelleyen İtalyan işçi sınıfının, izlenmesi gereken yolu gösterdiği belirtildi. İşçi sınıfının örgütlü ve politik bir güç haline gelmesinin tayin edici önemine vurgu yapıldı.
Konuşmanın ardından konuklar Metin Yeğin’e çeşitli sorular yönelttiler. Filme konu olan tarihi dönem, İspanya İç Savaşı, dönemin kadın mücadelesi ve filmin aldığı olumlu ve olumsuz tepkiler ile filmden kimi karelerle ilgili alanlardan gelen soruları tek tek yanıtlayan Metin Yeğin, Bertolt Brecht’in “Nasıl yendiydi Galyalıları Sezar? Bir aşçı olsun yok muydu yanında onun?” dizelerine atıf yaparak, “Bu film işte o aşçıların filmidir!” dedi.
Gategourmet (eski LSG) işyeri işçi temsilcisi de bir konuşma yaparak, pandemi ve savaş bahanesiyle Frankfurt havaalanında işten çıkarmalar, artan sömürü ve yaşanan ciddi hak gasplarına rağmen, mevcut sendikaların buna seyirci kalarak işçileri yalnız bıraktığını, sendikaların “sosyal partner” olmayı bırakıp, daha mücadeleci bir çizgi izlemeleri gerektiği belirtilerek, sendikal bürokrasinin izlediği çizgi teşhir etti.
Tartışmaya katılan, SPD’nin Hessen parlamentosu milletvekili Turgut Yüksel de, filme, filme konu olan kadın grevine ve grevin geçtiği tarihsel döneme ilişkin görüş ve yorumlarını içeren bir konuşma yaptı.
Darmstadt’taki etkinlik, “Grev” türü yapıtların esas hedef kitlesi olan işçilerle buluşması bakımından anlamlı olurken, film katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle izlendi.
Kızıl Bayrak / Frankfurt