Grev filminin gösterimlerinden biri de Almanya’nın Essen kentinde yapıldı. Zeche Carl’ın toplantı salonunda gösterilen film, Almanların da yoğun katıldığı yaklaşık 75 kişi tarafından büyük ilgiyle izlendi.
Film gösteriminden önce BİR-KAR adına Almanca ve Türkçe yapılan konuşmada, filmin konusuyla ilgili açıklamalarda bulunuldu. Konuşmada filmin kolektif emeğin ürünü olduğu hatırlatıldı ve günümüz dünyasında film sektörü dahil olmak üzere bütün sanatsal etkinliklerin sermaye tekelinde olduğuna, sermayenin elinde aynı zamanda bir silah olarak kullanıldığına vurgu yapıldı. Konuşmanın devamında, işçi sınıfını ve görkemli mücadelesini konu alan filmlerin oldukça az sayıda olduğu ve tam da bu sebepten dolayı bu tür ürünlerin işçi sınıfı tarafından desteği hak ettiği belirtildi.
Konuşmanın sonunda, Ukrayna savaşının ABD emperyalizminin başını çektiği Batılı emperyalistlerin ve kendisini yeni Rus Çarı ilan eden Putin’in ortak eseri olduğu, bölge halkları ve işçi sınıfı için ise sadece büyük bir yıkım anlamına geleceği ifade edildi. Emperyalist kapitalist düzenin iktisadi ve siyasal krizinin yarattığı ve yaratacağı sonuçların ancak ve ancak dünya işçi sınıfının örgütlü mücadelesiyle engellenebileceği ve yeni bir dünyanın ancak bu mücadeleyle mümkün olabileceği açıklandı.
Gösterimden sonra ‘Grev’ filminin senaristi ve yönetmeni Metin Yeğin ile canlı bağlantı kuruldu. Metin Yeğin, filmin yapımıyla ilgili, “Türkiye işçi sınıfı tarihinde ‘bir kilometre taşı’ olarak da anlaşabilecek gerçek bir hikayenin sahnelenmesidir” dedi. Filmin Türkiye gösterimine dair de dikkat çekici açıklamalarda bulunan Yeğin, çoğu kentlerde izleyicilerin pankartlarla gösteri salonlarına girdiğini, fiili grevlerde ise işçilerin “Sofia greve çağırıyor” dediklerini anlattı. Metin Yeğin daha sonra izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Saat 15.00’de başlayan etkinlik saat 19:45’de sona erdi.
Kızıl Bayrak / Essen