Wuppertal 8 Mart etkinliğinde “GREV” film gösterimi

6 Mart Pazar günü PiA (Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Wuppertal Alevi Kültür Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Mart 2022
  • 20:00

6 Mart Pazar günü PiA (Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Wuppertal Alevi Kültür Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlik salonu, Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu imzalı, “Kadına yönelik baskıya ve sömürüye karşı örgütlü mücadele ve sosyalizm!” şiarlı pankartlarla süslenmişti.

Sunuş konuşmasında, bu yılki 8 Mart etkinliğinin esas bölümünün, Avrupa’daki gösterimini BİR-KAR’ın üstlendiği GREV filmine ayrılmış olduğu ifade edildi. 8 Mart’ın tarihçesinin bir özeti sunularak, kadın haklarının kazanılması ve 8 Mart’ın tarihe yazılması mücadelesinde yitirilen işçi kadınlar şahsında, tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından PİA adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada, özel mülkiyete dayalı bütün toplumlarda kadınların kölelik koşullarına mahkum edildikleri, ezilen bir cins olarak horlanıp aşağılandıkları, kapitalist toplumda da en çok ezilen, sömürülen, çifte baskı altında tutulan, gerici değerler ve önyargılarla aşağılananların yine emekçi kadınlar olduğu dile getirildi.

“Kapitalizm sınıf ve cinsiyet ayrımına dayanan, adaletsizliğin ve eşitsizliğin olduğu bir sömürü ve baskı düzenidir. Bu düzende kadın cinsinin eşit ve özgür olması olanaklı değildir. ‘Kadın hakları’, ‘kadın eşitliği ve özgürlüğü’ üzerine söylenen her şey kapitalist sistem içinde bir yalandır.” sözleriyle devam eden konuşmada, işçi-emekçi kadınlara örgütlenme ve mücadele çağrısı yapıldı:

“Biz işçi ve emekçi kadınlar bu bilinçle kendi geleceğimizi kendi ellerimizle yaratabiliriz. Bunun için 8 Mart’ın tarihsel çağırısına kulak vermeli, örgütlü mücadeleyi büyütmeliyiz. Kapitalist barbarlık düzenini tarih sahnesinden silmek; sınıfsız, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya yaratmak için birleşelim ve örgütlenelim.”

“Bu yılki etkinliğimizin önemli bir bölümünü, Bursalı ipek işçisi kadınların 1910’daki mücadelesini anlatan, Grev filminin gösterimine ayırdık.” denilen konuşmada, emeğin kurtuluşu mücadelesinden yana olanların, işçi sınıfının mücadelesinden bir kesiti, üstelik kadın işçileri anlattıkları bir film olması nedeniyle bu filmin seçildiği belirtildi. İşçi ve emekçilerin, ezilen halkların, emekçi kadınların gerçek tarihini, gerçek davasını, gerçek sorun ve çıkarlarını, kavgasını, kültürünü ve moral değerlerini beyaz perdeye yansıtmak için sarf edilen çabaların, işçi sınıfı ve emekçiler cephesinden her tür desteği hak ettiği vurgulandı.

Almanca ve Türkçe hazırlanan kısa şiir dinletisinin artından “Grev” filminin gösterimine geçildi. Film katılan kitle tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal