Fransa'nın Bretagne bölgesinde 1 Mayıs

Fransa'nın Bretagne bölgesinin Hennebont kentinde ağırlıklı işçilerden oluşan ve binden fazla kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2022
  • 07:52

Fransa’nın Bretagne bölgesinin Hennebont kentinde 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Şehir merkezi Place Foch alanında saat 10.30’da toplanıldı. Yürüyüş 12.30’ta sona erdi. Yürüyüşü Fransız işçi sendikaları (CGT, FDB, FO ve Solidaires) organize etti. Bu sene 1 Mayıs’ta isçilerin katılımı yoğunluktaydı.

Renault döküm fabrikası işçileri ile gemi tersane işçilerinin katılımı dikkat çekti. Önceki 1 Mayıslara göre gençliğin katılımı da daha kitleseldi. Fransız sol/sosyalist partiler de (PCF Fransız Komunist Partisi, Parti de Gauche, Jeunesse Communiste, Lutte Ouvrière, Alternative Libertaire, Parti ouvrier indépendant ve demokratik kitle örgütleri) katılım sağladı. Bu sene 1 Mayıs eylemine binden fazla kişi katıldı.

Miting alanında komite adına yapılan konuşmada, emperyalist/kapitalist sisteme ve saldırılara karşı mücadele çağrısı yapıldı. Kitle sosyal hakların korunması konusunda duyarlı olmaya çağrıldı. Katılan kurumların adları kürsüden tek tek okundu, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırıları kınandı, Tayyip Erdoğan’ın diktatör olduğu dile getirildi ve seçimlerle ilgili kısa bir değerlendirme yapıldı.

Komünistler 2 hafta önce 1 Mayıs’la ilgili afişleme yaptı, Fransızca bildiri dağıttı. Yürüyüş alanında ise dağıtılan TKİP imzalı bildirilere yoğun ilgi vardı. Brötanya bölgesinde Bir Kar imzalı bayraklarla yüründü. Bunun yanı sıra bu yıl Fransız Kürdistan Dayanışma Derneği yine katılım sağladı, stant açtı ve Güney Kürdistan’daki saldırılara karşı imza toplayıp Fransızca bildiri dağıttı.  

Bu sene Hennebont’daki yürüyüş kortejleri şehir merkezini turlayıp yeniden Place Foch alanına dönükten sonra eylem bitirildi.

***

30 Nisan Cumartesi günü Lorient kentinde CDK Türk Demokratik Konfederasyonu da, Türk sermaye devletinin Güney Kürtdistan’da devam eden saldırısına karşı, Lorient şehir merkezinde protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Bretagne- TKİP taraftarları , Kızıl Bayrak / Brötanya