Hamburg'da coşkulu 1 Mayıs

Hamburg'da Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) çağrısıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs eylemine yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2022
  • 13:16

Hamburg’da Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ı kutlamak için binlerce işçi ve emekçinin katıldığı coşkulu bir eylem yapıldı.

Merkezi olarak yapılan 1 Mayıs için saat 10.00’da Oster Strasse Bahnhof önünde toplanıldı.

DGB’ye bağlı sendikalara üye olan işçi ve emekçiler hazırlamış oldukları pankart, döviz, sendika bayrak ve flamalarıyla alana geldiler. İşçi ve emekçileri takiben yerli partilerden MLPD, DKP, KPD Yeniden İnşa, Anti-Faşist gruplar, Die Linke ve demokratik kurumlar parti bayrakları ve pankartlarıyla katıldılar.

TKİP, MLKP, TKP/ML, MKP, Halk Cephesi ve İran Komünist Partisi, demokratik kurumlarda ise BİR-KAR, AGİF, ATİK, ADHK, DİDİF, Kürdistan Meclisi ve Alevi Derneği kurum flamaları ve pankartlarıyla alanda yerlerini aldılar.

Toplanma alanında 1 saate yakın beklendikten sonra atılan sloganlar, müzik eşliğinde söylenen 1 Mayıs İşçi Marşı ile yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte DGB’nin “Geleceği birlikte şekillendirelim!” pankartı en önde taşındı.
Yürüyüş sırasında “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Emperyalistler Ukrayna’dan ellerinizi çekin!” gibi sloganlar sık sık atıldı.

Yaklaşık olarak 5 km yüründükten sonra saat 12:00’de Fischmarkt’daki miting alanına gelindi.

Burada yapılan konuşmalarda yoksulluğa, ırkçılığa ve savaşa karşı daha iyi bir yaşam için talepler dile getirildi. Yüksek konut kiraların düşürülmesi, daha fazla konut yapılması talep edildi. Ayrıca çalışanların ücretlerinin artırılmasını ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleri dile getirildi. Rusya’nın Ukrayna işgaline son vermesini ve başta ABD olmak üzere Avrupalı emperyalistlerin Ukrayna’ya silah yardımlarının durdurulması ve NATO’nun genişlemesine son verilmesi talepleri dile getirildi.

Yapılan bu konuşmaların yanı sıra ırkçı faşist parti ve örgütlerin kapatılması da istendi.

İşçi ve emekçiler bir taraftan yapılan konuşmaları dinlenirken bir taraftan da açılan stantları gezerek kitap, dergi, gazete ve yemek ihtiyaçlarını gidermeye çalıştılar

Yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Komünistler olarak biz de TKİP bayrağı ve BİR-KAR flamasıyla 1 Mayıs’a katıldık. Yürüyüş ve miting alanında TKİP Yurtdışı Örgütü'nün Almanca ve Türkçe olarak çıkardığı “Kapitalist sömürüye ve emperyalist savaşa karşı 1 Mayıs’ta devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmeye!” başlıklı bildirilerinin dağıtımını yaptık.

***

İkinci 1 Mayıs yürüyüşü de Bergedorf Lohnbürger’de başlayıp Rathaus önünde yapılan mitingle sona erdi. Burada yapılan konuşmalarda giderek düşen işçi ücretlerinin artırılması talep edildi. Bu 1 Mayıs yürüyüşüne bin civarında işçi emekçi katıldı.

***

Üçüncü Yürüyüş Harburg’da yapıldı. Buradaki yürüyüşe de çeşitli fabrikalarda çalışan işçi ve emekçi katıldı. Burada yapılan konuşmada da yükselen enflasyon karşısında ücretlerin eridiği ifade edildi ve ücretlerin arttırılması istendi.

Hamburg’dan Komünistler