Brötanya Lorient'da “Fête de l’Humanité”/ İnsanlık Bayramı

Fransız Komünist Partisi'nin Brötanya bölgesinde geleneksel olarak düzenlediği Fête de L’Humanité/İnsanlık Bayramı’nın 31’si 22-23 Ekim günleri arasında Lorient’da gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ekim 2022
  • 17:30

Fransız Komünist Partisi'nin Brötanya bölgesinde geleneksel olarak düzenlediği Fête de L’Humanité/İnsanlık Bayramı’nın 31’si 22-23 Ekim günleri arasında Lorient’da gerçekleştirildi.

Stantların çoğunluğu Fransız Komünist Partisi’nin bölgesel ve yerel örgütleri tarafından açıldı. Etkinlikte Fransa-Küba, Fransa-Yunanistan, Fransa-Filistin Halkları Dayanışma Dernekleri'nin yanı sıra Kürt Hareketi, SOS Méditerranée (Akdeniz koruma derneği), antifaşistler ve İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Platformu BIR-KAR tanıtım standı açtı.

Yüzlerce emekçinin katıldığı İnsanlık Bayramı’nda sinema, konser, seminerler, belirli yazarların da katıldığı kitap sergisi gibi etkinlikler gerçekleştirildi.

Etkinlikler Cumartesi saat 11.00 de yapılan kısa bir açılış konuşmasının ardından açıklanan programla başladı.

Etkinlik süresince sinema salonunda Cezayir ile ilgili belgeseller gösterildi ve Paul Eluard şiirlerinin dinletisi yapıldı. Seminer bölümünde kurulan NUPES seçim ittifakı, enerji sorunu, eğitim, sağlık, işsizlik/yoksulluk ve güncel grevler gibi konular işlendi.

Etkinliğe (PCF) Fransız Komünist Partisi adına Seine-Saint Denis bölge senatörü ve Fransız Komünist Partisi merkez yayını L'Humanité sorumlusu Fabien GAY katıldı. Gay etkinlikte açılan tüm stantları ziyaret ederek katılımcı kurumlarla sohbetler gerçekleştirdi.

Stant ziyaretlerinin ardından düzenlenen miting programında katılımcı kitleye yönelik konuşma yapan Fabien GAY dünyada ve Fransa’da emperyalist/kapitalist krizlere ve savaşlara değindi. Macron ve hükümetinin neo liberal politikalarını da eleştiren GAY sistemin insanlığa ve dünyaya her alanda zarar verdiğini belirtti.

Kapitalizmin işçiler, emekçiler, yoksullar üzerindeki her türlü baskının kaynağı olduğu vurgulayan Gay, buna rafinerilerde grevlerin yasaklanması ve işçilerin polis zoruyla çalıştırılmasını örnek gösterdi. Gay, konuşmasını ekonomik, sosyal, kültürel hakların gaspına karşı mücadeleyi büyütmenin önemine dikkat çekerek noktalardı. Büyük bir ilgiyle dinlenen konuşma kitle tarafından coşkuyla karşılandı.

***

Etkinlikte açılan BIR-KAR standı emekçiler tarafından ilgiyle izlendi. Türkiye ve Fransa’daki politik gelişmeler üzerine bilgi alışverişi yapıldı. Fransızca-Türkçe “İlke ve amaçlarımız” başlıklı broşürler dağıtıldı. Evde hazırlanan pasta çeşitlerinin yanı sıra çay ve kahve ikramları yapıldı.

Kızıl Bayrak / Lorient-Bretagne