Fransa'da 1 Mayıs hazırlık çalışmaları

Fransa İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) 1 Mayıs hazırlıklarına devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Nisan 2022
  • 09:55

Fransa İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) 1 Mayıs hazırlıklarına devam ediyor. Son haftaya girilirken bir yandan afiş çalışması bir yandan kitle etkinlikleri ile 1 Mayıs'ta alanlara çıkma çağrısı yapılıyor. Grev filminin gösterimleri de 1 Mayıs’a çağrı çalışmasının bir imkanı olarak değerlendirildi. Nisan ayında gerçekleştirilen Film gösterimlerinin dördüncüsü bugün Lorient kentinde düzenlendi.

Grev filmiyle 1 Mayıs çağrısı

Bretagne bölgesinin merkezinde yer alan Lorient kentinde film gösterimi hazırlıklarına haftalar önce başlandı. Ev ziyaretleri ile göçmen işçi ve emekçilerle son dönem gelişmeler üzerine sohbet edildi. Düğünlerde stantlar açılarak hem Bir-Kar çalışmasının tanıtımları yapıldı hem film biletleri dağıtıldı.

Bugün Lanester kentindeki Quai 9 etkinlik salonundaki gösterim için de 1 Mayıs çağrı afişleri ve grev filminin afişleriyle etraf donatıldı. Salonun girişinde de Bir-Kar tanıtım standı ve kitap sergisi açıldı. Bir-Kar'ın Fransızca ve Türkçe Ukrayna savaşı ve 1 Mayıs bildirileri dışında eski dönem Pandemi, Sarı Yelekliler bildirileri de ilgi çekti. Film için gelen emekçilerden bildiri isteyenler oldu.

Film gösterimi öğlen 14.30'da başladı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı gösterim öncesinde Bir-Kar adına bir konuşma gerçekleştirildi. Filmin hazırlanış sürecindeki zorluklardan bahsedilerek böylesi dönemlerde işçi sınıfı mücadelesinin tarihi ve bilinci üzerine filmler yapmanın önemine işaret edildi. Filmde farklı etnik ve ulusal kimliklere mensup olmalarına rağmen işçi sınıfının omuz omuza greve çıkmasına dikkat çekilerek Avrupa'daki Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçiler olarak yaşadığımız ülkelerin işçi sınıfının bir parçası olduğumuz gerçeği dile getirildi. Ücretli kölelik düzeni kapitalizmde sınıfın sadece sefalet hikayesinin olmadığı, buna karşı mücadelesinin de olduğu vurgulanarak 1 Mayıs'ta alanlarda olma çağrısıyla konuşma bitirildi.

Film ilgiyle izlendikten sonra film üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Filmin hikayesinin devamını bekleyenlerden, film vesilesiyle bugünkü çalışma koşullarının tartışılmasına, 1 Mayıs'a katılıma kadar farklı konularda sohbetler edildi.

Salon hazırlandığı gibi kolektif bir çalışmayla toparlanarak etkinlik bitirildi.

***

1 Mayıs afişleri her yerde

Sınıf devrimcileri film gösterimlerinin yanısıra kitle çalışmasına da yoğunlaşıyorlar. TKİP imzalı Fransızca 1 Mayıs afişleri birçok bölgede yoğun bir şekilde kullanılarak eylem çağrıları yapılıyor. Fransa'da solun seçimlere kilitlenip sokak mücadelesini ötelediği bu günlerde 1 Mayıs aslında seçimlerin 2. turuna da en anlamlı cevap olacakken bu ilgisizlik afiş kısmında da kendini gösteriyor. Sol gruplar seçim propagandası dışında afiş kullanmıyor. Böylesi bir dönemde TKİP'nin 1 Mayıs afişleri ayrı bir anlam kazanıyor. 
Sınıf devrimcileri de bu bilinçle hareket ederek afiş çalışmasını Türkiyeli-Kürdistanlı göçmenlerin yaşadığı alanlara daraltmadan çok geniş bir bölgede kullanıyorlar.

Lorient bölgesinin çalışmasında özellikle fabrikalar ve sanayi bölgesinde afişlere ağırlık verildi. Fransa Renault'un döküm fabrikası girişinden başlayarak sanayi sitesinin birçok noktasında 1 Mayıs afişleri asıldı. Afiş çalışmasında Lorient ve çevre kentlerin bağlantı yolları, alışveriş merkezleri ve market çevreleri gibi sık kullanılan yollar özellikle tercih edildi. Faşist aday Le Pen ve sermayenin temsilcisi Macron'un seçim afişleri bazı yerlerde kapatıldı.

Paris'te de afiş çalışması yoğunlaşıyor. 10. bölgede yer alan Strasbourg Saint Denis'den başlayarak Republique Meydanı ve Magenta Bulvarı'nda afişler yapıldı.

Kızıl Bayrak / Paris-Bretagne