Dünya genelinde olduğu gibi Fransa’da da sermaye, koronayı ve krizi fırsata çevirdi. Bugünlerde de Ukrayna’daki savaş bahanesiyle işçi sınıfına saldırmaya devam ediyor.
Halihazırda hayat pahalılığından dolayı geçim sıkıntısı yaşayan işçiler şimdi de ücretlerinin düşürülmesi saldırısıyla karşı karşıyalar. Pandemi süresince milyarlarca euro devlet desteği alan Renault, ayrıca milyarlarca euro da kâr etti. Bu kârdan işçilerin payına işsizlik ve ücret kayıpları düştü.
Renault-Cleon fabrikasındaki CGT sendika temsilcisinin Franceinfotv’de çıkan açıklamalarına göre saldırıların daha da devam edeceği görülüyor.
Seine-Maritime’deki Renault-Cleon fabrikası yöneticileri, gelecek hafta itibariyle çarşamba, perşembe ve cuma günleri üretimi durduracaklarını ilan ettiler. Motor ve dişli üretimi yapan fabrikada bu duyuru 15 Mart’ta yapıldı.
CGT temsilcisi ile yapılan görüşmede; gerekçe olarak fabrikanın sağlık krizinden beri zaten “kötü bir üretim döneminde” olduğu bahane edilerek, ilerleyen günlerde çalışmama günlerinin artabileceği belirtildi.
Tedarikçi Ukrayna
Üretimin durmasındaki diğer asli neden ise Ukrayna-Rusya savaşı olarak gösterildi. Ukrayna’da bulunan fabrika, elektrikli camın elektronik aksamını üretiyordu. Savaş nedeniyle bu parçanın tedarik edilememesinin ve hiçbir şekilde teslimatın gerçekleşememesinin, Cleon fabrikasındaki üretimi aksattığı vurgulandı.
Domino etkisi
Cleon fabrikası dışında, Meltz şehrine yakın Batilly Sovab-Renault fabrikası da stokları tükendiğinde, montaj bölümünün aksayacağını ve üretimin duracağını açıkladı.
İşçiler endişeli
Cleon sendika temsilcisi, çalışan 4.700 işçi için, son aylarda üretimin çok fazla durduğunu, üretimin bu şekilde durdurulmasının da işçiler arasında endişeye yol açtığını belirtti. Renault’nun 2021 yılındaki milyar euroluk kârına atıfta bulunarak, enflasyon ve spekülasyon ile enerji ve gıda fiyatlarının yükselmeye devam ettiği bir zamanda “faturayı çalışanların ödeyeceğini” ve bunun işçiler ve emekçiler adına “çifte ceza” olacağını açıkladı.
Fransa’daki çalışma sistemine göre işçilerin ücret kaybının %20 olacağını belirten temsilci, 5 günlük çalışmanın üzerine 1gün de izin kullandırılmasının, alınacak ücretlerin daha da düşmesine sebep olacağının altını çizdi. Geçici işçiler ise ancak ücretlerinin %70’ini alabilecekler. Bu sebeple CGT sendikası ücret kayıplarının giderilebilmesi ve günlük yaşam giderlerini karşılayabilmek için 300 euroluk bir ücret talebinde bulundular.
Kızıl Bayrak/ Paris