Fransa'da genel grev mitinglerle geride kaldı. Enflasyon ve enerji zamlarının işçilerin alım gücünü ciddi oranda etkilemesine rağmen ücretlerin aynı kalması üzerine birçok lokal grev gerçekleştiriliyordu. Bunların son örneği rafineri işçileriydi ve bu grev diğer grevlerden farklı olarak günlük yaşamdaki etkisi hızla hissedildi. Birçok şehirde benzin istasyonları bloke oldu, uzun kuyruklar oluştu. Sermaye devletiyse hemen kapitalistlerin imdadına yetişerek “zorla çalıştırma” programıyla grev kırıcılığa soyundu. Bugünkü genel grev ücretlerin arttırılması kadar, grev hakkının savunulması içindi de. Zira bir önceki ücret artışı talepli genel grev bugünkü eylemin yanında sönük kalmış, katılım ve coşkusu zayıftı. Bugünse hem katılım hem de üretimi durduran işçi sayısı açısından ciddi bir artış vardı. Herkes için 400 Euro artış ve ücretlerin enflasyona endekslenmesi talebi daha yüksek sesle dillendirildi.
Paris'teki eylem saat 14.00'da Place d'Italie'de başladı. Sendika kortejleri oluşturulduktan sonra Invalides yönüne yüründü. On binlerce işçi ve emekçi coşkulu sloganlar ve şarkılarla taleplerini haykırdı. Özellikle gençlerin katılım dikkat çekiciydi. Anti-Fa'lar yer yer polisle çatıştı. Paris eyleminde yaklaşık 10'a yakın gözaltı yaşandı.
Türkiyeli göçmen örgütleri alanda yok denecek kadar azdı. DİDİF de eyleme katılanlar arasındaydı. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu hem kortejiyle hem bildiri dağıtımıyla genel grevde etkin yer aldı. BİR-KAR'lılar kızıl flamalarıyla, TKİP ise bayrağıyla alanda yerini alırken hem yerli hem Türkiyeli göçmen grevcilerle sohbetler edildi.
Bretagne bölgesi de grevcileri yalnız bırakmadı
Sendikaların çağrısı üzerine saat 17.00'da valilik binasının önünde toplanıldı. Macron'un ve kapitalist sistemin saldırılarına karşı tepki ifade eden dövizler taşındı. Sendika temsilcileri basın açıklamasını okudular. Kapitalist sistemi eleştirdiler, rafineri işçilerinin grevine desteklerini açıkladılar. Ücretlerin arttırılmasını talep ettiler ve grev hakkına saygı gösterilmesini savundular. Katılım yoğun olduğu için şehir merkezinde yürüyüş gerçekleştirildi.
Ulaşım ve enerji işçileri grevde başı çekti
Paris ulaşım şirketi RATP ile demiryolları şirketi SNCF'nin yüksek düzeyde greve katılımlardan dolayı çok sayıda sefer aksadı. Yasalardan kaynaklı hiç sefer yapılmaması mümkün olmamasına rağmen ulaşımda ciddi gecikmeler yaratıldı. Lagny ve Choisy'deki RATP depolarındaki grevden dolayı 100'ün üzerinde otobüs sefere çıkamadı. Ayrıca 10 nükleer santralden enerji işçileri de rafineri işçilerine destek için grev kararını uyguladı. 4 santralde başlayan grev bugünkü dayanışma kararıyla 10 nükleer santrale ulaştı. Gravelines gibi Fransa'nın en büyük nükleer santralindeki greve sadece ana firma EDF işçileri değil taşeron Fiducial, Orano et SPIE işçileri de katıldı. Saint Avold'daki Novo Otel'de %100 katılımla greve çıkıldı.
Total rafineri işçileri greve tam kararlılıkla devam ediyor. Sarı sendikaların anlaşmayı kabul etmesi, hükümet tehdidine rağmen Flanders, Normandiya, La Mède, Donges hiçbirinde fire verilmedi. Moselle'deki Carling'de ve Arkema'da dayanışma grevleri sayesinde bölgeye hiçbir giriş-çıkış yapılmadı. Total'deki taşeron işçilerin de genel greve katıldı.
Liman kenti Havre'da 10 bin işçinin katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Exxon, Total, Dresser, Sidel gibi tekellerin tesisleri olan bölgede yüksek katılımlı yürüyüş grevcilere güç verdi.
Bordeaux ve Touluse gibi işçi kentlerinde de grev yürüyüşleri oldukça coşkulu geçti. Özellikle temel sanayi tesisleri ve fabrikalardan üretim durduran işçilerin katıldığı yürüyüşler daha canlı geçti. Thysen Krupp gibi otomobil debriyajı üreten fabrikalardan Airbus gibi uçak fabrikalarına kadar bir dizi fabrikada da üretim tamamen durduruldu. Demiryolları da greve katılımlarda %60-80 arası katılımlarla en yoğun greve çıkılan yerler arasında oldu.
Liselier de gelecek mücadelesinde!
Genel grevle birlikte birçok lisede de blokaj ve işgal eylemi gerçekleştirildi. Liseli gençlik, hem işçilere destek vermek hem de kendi gelecek kaygılarını göstermek için eylemdeydi. Birçok lisede eylemler nedeniyle polisle çatışmalar yaşandı. Nanterre, Sarcelles gibi banliyö bölgelerinde eylem vardı. Lycée Hélène Boucher (Paris XXème), Juliot Curie (Nanterre), Jules Guesdes (Montpellier), Lycée Lamartine (Paris 8ème), Lycée Racine (Paris 9ème) gibi bir dizi kent ve lisede yüzlerce genç sokağa çıktı. Onlarca liseli gözaltına alındı. Polis liselilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombalarıyla saldırdı. Polis özellikle lise eylemlerinde daha vahşi olduğu, şiddeti daha yoğun kullandığı görülüyor. Brequigny (Rennes) Lisesi'nde 600 liseli eyleme çıkarak tek bir okuldan en yüksek katılımlardan birini gerçekleştirdiler.
Tolbiac ve Paris 1 Panthéon Sorbonne Üniversitesi, üniversite yönetimi tarafından kapatılırken, Saint Denis'deki Paris 8 Üniversitesi'ne girişler öğrenciler tarafından engellendi. Dünkü forumda 200'e yakın öğrenci ve üniversitedeki emekçiler bir araya gelmiş, greve destek için öğrencilerden blokaj kararı çıkmıştı.
Kızıl Bayrak / Paris-Bretagne