Fransa’da sabit ve mobil ağların altyapısında önemli pay sahibi olan Nokia Networks France (Alcatel-Lucent ) 242’si Cote d’Armor Lannion’da 746’sı ise Paris bölgelerinden Esson Nozay’de olmak üzere 988 çalışanı işten çıkartıyor.
Nokia yönetiminin Haziran 2020’de “PSE-İstihdam Koruma Planı” olarak duyurduğu kıyım projesi ile 1233 çalışanı işten çıkarmayı planladığını açıklamasına karşı işçiler Haziran ve Temmuz aylarında pek çok kez grev ve eylemler gerçekleştirmişlerdi.
Nokia yönetimi ve sendikalar arasında süren görüşmelerde, yönetimin Haziran ayında açıkladığı “İstihdam Koruma Planı”nda değişiklik yapıldı. Görüşmeler 242 çalışanın Lanion’dan, 746 çalışanın ise Nozay’dan olmak üzere toplamda 988 çalışanın özel idari destek güvencesiyle işten çıkarılması kararı ile sonuçlandı.
Sendikalardan tepkiler
Sendikalardan CFE-CGC, CFDT ve CFTC yönetim tarafından önerilen “destek planı”nı onayladıklarını duyurdu. CGT sendikası ise yönetimin sunmuş olduğu öneriyi kabul etmediğini açıklayarak planı onaylamayacağını belirtti.
Başta gönüllü ayrılıkların tercih edildiği “PSE-İstihdam Koruma Planı” ile tam olarak kimlerin çıkarılacağı ise 2021 Ocak ayında netleşecek. Yapılan anlaşmayla ilgili Nokia’daki CFDT sendika temsilcisi Pascal Guiheneuf, sosyal destek tedbirleri için imza attıklarını belirterek “Fakat yönetimin bu konuda konumunu anlamıyoruz” diye ekledi. CGT temsilcisi ise 2019 yılında istihdamın iyi olmasına rağmen uygulanan “İstihdam Koruma Planı” ile işinden olan meslektaşlarının %40’ının hala iş bulamadaklarını, Covid-19 salgınıyla emekçilerin daha da zor günler yaşadığını belirtti. “Sosyal destek tedbirleri olarak verilen güvencelerin ve alınan önlemlerin yeterli olmadığını 980 çalışanın işten çıkarılmasının onaylanamayacağını” ifade eden temsilci, işten çıkarılacak olanlara her türlü hukuki desteği vereceklerini açıkladı.
Teşvikler ve vergi muafiyeti eşliğinde işçi kıyımları
Yeni istihdam yaratmak için Kasım 2016 yılında Alcatel-Lucent’i devralan Nokia 4 yılda 4 (PSE) İstihdam Koruma Planı adı altında kıyım gerçekleştirdi. Finlandiya sermayeli tekelin Fransa’da iki tesisi bulunuyor. Paris bölgelerinden Essone Nozay’da 2 bin 895 çalışanı Lanion’da ise 772 çalışanı bulunuyor.
Haziran 2020 tarihli yayınlanan bir Syndex raporuna göre Nokia, Fransa sermaye devletinin kapitalist tekellere sunduğu istihdamı desteklemeyi amaçlayan şirketler için devlet yardımı, araştırma vergisi kredisi, vergi optimizasyonu gibi haklarını sonuna kadar kullanırken işçi kıyımında da sınır tanımıyor. 5G ve yeni nesil telekomünikasyon alanında araştırma ve geliştirme yapan tekellere uygulanan vergi indirimi ve krediler ile 2015’ten bu yana karşılıksız 273 milyon avro araştırma vergisi kredisi alırken son üç yılda 39 milyon avro gelir vergisinden de muaf tutulduğu belirtiliyor
Kızıl Bayrak / Paris