Total işçileri, geçtiğimiz hafta sona eren grevin ardından, dün saat 14’te Grandpuits rafinerisinin bağlı olduğu Melun valiliğinde bulunan İşletme, Rekabet, Tüketim, İşgücü ve İstihdam Bölge Müdürlüklerine (DİRECCTE) seslendiler. “İş Tasarrufu Planı” (PSE) adı verilen toplu tensikat sürecine DİRECCTE’nin onayı gerektiği için, işçiler sürecin takipçisi olacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
İlk olarak sözü alan Genel Emek Konfederasyonu (CGT) delegesi ve grevin öncü işçisi “Bugün işçiler, emekçiler, sendikalar, politik hareketler ve ekolojistler olarak haksızlıklara ve işten çıkarmalara karşı buradayız” diye seslendi. Öncü işçi, işten çıkarmaların özellikle işçi güvenliği alanında ciddi sıkıntılara yola açabileceğine dikkat çekerek “300 işçiye bir tek itfaiyeci düşecek ve bu tehlike oluşturuyor. İlla bir işçinin ölümü mü gerekiyor” diye tepki gösterdi
Desteğe gelen Total Donges CGT sendika delegesi de söz aldı. Delege “Ekonomik nedenlerden kaynaklı Donges rafinerisi durmuş bulunmakta. Ekonomik olarak biz işçileri dünyanın her yerinde ezmeye çalışıyorlar. Önemli olan güç dengesi yaratmaktır ve bunu da grevlerle başarabiliriz” açıklamasında bulundu.
Total Grandpuits rafineri grevinde ikinci CGT delegesi DİRECCTE ve Total’e seslenerek isyanını dile getirdi. “Kaderimiz DİRECCTE’nin ellerinde. PSE imzalanırsa, iş yükü çoğalacak, çalışma koşulları kötüleşecek ve bu da intiharlara neden olabilecek” diyen delege, Total’de işten çıkarmaların; sadece kendilerini değil, rafineri civarında yaşadıkları köylerdeki manav, kasap, fırın ve birçok esnafı da etkileyeceğini belirtti. Son olarak, zor çalışma koşulların aile içinde yaratacağı sorunlara değinerek sorumlusunun Total olacağını öfkeyle haykırdı.
Devamında, greve destek veren ve dayanışmaya gelen bir Total Grandpuits işçi eşi, 77 bölgesinin CGT sendika sorumlusu, ekolojist grubu PEPS, France İnsoumise ve Sud eğitim sendikasından konuşmacılar söz aldı.
Son olarak, işçiler bir gösteri sergileyerek maruz kalacakları koşullara dikkat çektiler. Öncü delege, Total’de dikkatsizliğin ve işçi çıkarmanın ne tür güvenlik sorunu yaratabileceğini ve nasıl sonuçlanabileceğini ifade ettiği esnada, torpiller patlatıldı ve işçiler ellerinde mezar haçlarıyla birden yere yığıldı. Öncü işçi teşhir konuşmasını sürdürürken, torpiller patlamaya devam etti, kırmızı duman saçıldı ve “olay yeri incelemesine” benzer şekilde yere yığılan işçilerin etrafı çizildi. Sonrasında işçilerin isimleri teker teker okundu ve yerdeki işçi ölüm nedenini açıkladı. Gösteri toplu fotoğraflarla son buldu.
Kızıl Bayrak / Paris