Fransa’da yüz binlerce emekçi grev ve eylemdeydi

Fransa’da “emeklilik reformları”na karşı grev ve eylemler kapsamında dün 170 noktada eylemler yapıldı, Paris’te on binler sokağa çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Eylül 2019
  • 09:08

Fransa’da işçiler, emekçiler, işsizler, emekliler ve gençler yeni emeklilik reformlarına karşı grevler gerçekleştirerek sokaklara çıktı.

İşçi sendikalarından CGT, SUD-Solidaire, FSU-UNSA öğrenci sendikalarından UNEF ve UNL’in çağrısı ile Fransa genelinde 170 noktada emekçiler sokaklardaydı. Reformların geri çekilmesi talebiyle ülke çapında 150 bin emekçinin katıldığı eylemlere, yağışlı havaya rağmen Paris’te ise 30 bin kişi katıldı.

Pazartesi akşam 20.00’den Çarşamba sabah 08.00’e kadar grevler gerçekleşti. CGT-Cheminots ve SUD-Rail sendikalarının gerçekleştirdiği grev kapsamında Ulusal Demiryolları (SNCF), RATP (Metro, RER, otobüs ve tramvay), Paris ve banliyölerinin ulaşımını sağlayan toplu taşıma araçlarından RER-A’da %50, RER-B %33, RER-C %50, RER-D %40, RER-E %33, tren seferleri gerçekleşti.

TER adlı bölgesel ulaşım sağlayan trenlerde ise seferlerin beşte üçü yapıldı. Transilien Paris-banliyö ulaşımını sağlayan H, J, L ve U hatlarında seferler %50, K, P ve R hatlarında da seferler %25’e kadar düştü.

Metro, RER, otobüs ve tramvay Paris ve banliyö ulaşımını sağlayan RATP’de örgütlü sendikalardan SUD-Solidaire, UNSA, CFE-CGC ve FO sendikaları ayrıca 5 Aralık’tan itibaren süresiz grev kararı açıkladılar. Ayrıca Transport Federasyonu (FO) da lojistikte süresiz grev çağrısı yaptı.

Paris’te emekçiler taleplerini haykırdı

Paris’te gerçekleşen yürüyüş için eğitim, sağlık, demiryolu, havayolu, posta gibi değişik kamu hizmet sektöründen emekçilerin yanı sıra belirli üniversite, lise ve kolejlerden eğitim emekçileri ve öğrenciler saat 14.00’de Republique Meydanı’nda toplandı. Sendikaların oluşturduğu kortejlerle Nation Meydanı’na yüründü. Yürüyüş boyunca “Yeni Emeklilik Reformu”nun daha fazla çalışmak, daha fazla kesinti demek olduğunu dile getiren emekçiler sermaye devletinin “çalış, tüket, öl!” dayatmasına karşı şu taleplerini haykırdı:

32 saat çalışma haftası, 60 yaş emeklilik, ücretlerin arttırılması, işsizlerle değil işsizlikle mücadele edilmesi, emeklilik maaşlarının iyileştirilmesi, asgari ücretten düşük olmamak şartı ile maaşın en az %75’i ağır mesleklere göre emeklilik yaşının daha da geri çekilmesi, işçi ücretlerinin arttırılması, kamuda yeni iş alanlarının yaratılması, kaliteli kamu hizmeti, reformla planlanan puana bağlı emekliliğe karşı dayanışma temelli nesiller arası emeklilik planı, ADP-Paris Hava Limanları’nı özelleştirme planının geri çekilmesi, eğitimde planlanan reformların geri çekilmesi, parasız kaliteli bilimsel eğitim.

Oturum ve çalışma izni yanısıra sosyal hakları için grevde olan yüzlerce kağıtsız Chronoposte işçisi ile güvencesiz çalışmaya karşı Deliveroo çalışanları da sosyal güvence talepleriyle yürüyüşte yeraldı.

Kızıl Bayrak / Paris