Paris’te emeklilik reformuna karşı grevler sürüyor

Paris’te emeklilikte reformlara karşı avukatlar, doktorlar, pilotlar ve kabin çalışanları dün grev ve eylem düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Eylül 2019
  • 08:24

Fransa sermaye devletinin emeklilikte reformlarına karşı Cuma günü Paris ve banliyölerinin ulaşımını sağlayan (RATP) Metro, RER, tramvay ve otobüs hatlarında grev gerçekleşmişti. Dün de avukatlar, doktorlar, noterler, pilotlar ve kabin çalışanları Paris’te sokaklara çıkarak otonom emeklilik rejiminden genel emeklilik rejimine geçişe karşı grev ve eylemler gerçekleştirdiler.

“Collectif SOS Retraite/Kolektif SOS Emeklilik” in çağrısı ile gerçekleşen eylem için saat 14.00’te Opera Meydanı’nda bir araya gelen kitleler pankart ve dövizlerle Nation Meydanı’na yürüyerek tepkilerini dile getirdiler. Ayrıca Fransız Barosu’ndan 164’ü neredeyse tümünde greve katılım ile duruşmalara girilmedi.

Otonom emeklilik rejiminden genel emeklilik rejimine geçişin 700 bin çalışanı kapsadığı belirtiliyor.

Ulusal Demiryolları (SNCF) çalışanlarının tarihi kazanılmış haklarına yapılan saldırıların ardından şimdi de değişik meslek dallarında kalan özel statülere sahip emeklilik rejimlerine göz dikildi. Paris ve banliyö ulaşımlarını sağlayan RATP çalışanlarının emekliliklerinin de genel emeklilik rejimine aktarılmasının hesaplarını yapan sermaye devleti, uygulamak istediği yeni reformla RATP emekçilerinin tarihi kazanımlarını ortadan kaldırmayı planlıyor. Yeni reformla emekçilerin ücretlerinden daha fazla prim kesileceği, emeklilik yaşı ilerletileceği ve emeklilik maaşlarının düşeceği belirtiliyor.

Pazartesi günü bir başka grev ise vergi dairelerinde gerçekleşti.

CGT-Finance sendikasından yapılan açıklamada “Darmanın Planı” adı altında Vergi Daireleri’nin yeniden yapılandırılması ve belirli vergi ödeme noktalarının özelleştirilmesi ile gerçekleşecek kıyımla 5 bin 800 emekçinin işinden olacağı açıklandı. Sabah erken saatlerden itibaren vergi dairelerine girişi bloke eden emekçiler Fransa’nın birçok yerinde vergi dairelerinde greve giderek blokaj eylemleri gerçekleştirdiler.

Emeklilikte yeni reformlara karşı 21 Eylül günü FO-Force Ouvriere/İşçi Gücü Sendikası’ndan Paris’te eylem çağrısı yapılırken CGT sendikasıda 24 Eylül günü eylem çağrısı yaptı. CGT sendikasının çağrısına işçi sendikalarından Unsa ve SUD-Solidaire, öğrenci sendikalarından UNEF ve UNL de katılarak çağrı yaptı.

Eğitim, sağlık, demiryolu, havayolu gibi değişik işkollarından işçi ve emekçileri ve öğrenci gençliği patronlar örgütü MEDEF’in taleplerinin Macron eliyle uygulanmak istenen gerici reformlarına karşı emeklilikte 60 yaş güvencesi, asgari ücretten düşük olmamak şartı ile en az %75 emeklilik maaşı, emeklilik maaşlarının aktif işçi ücretlerine göre yeniden endekslenmesi, riskli meslek dallarına göre erken emeklilik gibi belirli taleplerle sokağa ve eyleme çağrı yapıldı.

RATP çalışanlarının % 95’inin katılımı ile geçtiğimiz Cuma günü, grevin etkisiyle Metro, RER, tramvay ve otobüs hatları durmuş “Kara Cuma” olarak anılmıştı.

Kızıl Bayrak / Paris