Fransa’da çözümsüzlük projesine sağlıkçıların yanıtı grev oldu

Fransa’da 6 aydır grevler gerçekleştiren sağlık çalışanları devam eden hükümetin yeni düzenlemesine de grevle yanıt verdi. İşçi ve emekçiler Paris’te sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Eylül 2019
  • 08:39

Fransa’da sağlık çalışanlarının ağırlaşan kötü çalışma koşullarına karşı grevleri devam ediyor. Sağlık alanında daha fazla personel alınması ve ücretlerin iyileştirilmesi için Mart ayı ortasında başlayan grevler, Sağlık Bakanı Agnes Buzyn’in sunduğu çözümsüzlük projelerine karşı 6. ayında. 250 acil servis olmak üzere toplamda 600 sağlık kurumunda grevler kararlılıkla devam ediyor.

Sağlık Bakanı Agnes Buzyn’in Pazartesi günü, çözmeyi umduğu proje ile önümüzdeki üç yıl için 750 milyon avro bütçe açıklamasına sağlık çalışanlarının cevabı grevlere devam oldu.

Bakan Agnes Buzyn’in hastane acilleri için yeniden yapılandırma planının sunulmasının ardından “Aciller arası Kolektif” grevlerin devamı yönünde karar alarak CGT sendikasının çağrısına destek verdi.

11 Eylül Çarşamba günü Fransa’nın değişik yerlerinden Paris’e gelen sağlık emekçileri saat 14.00’te İtalya Meydanı’nda buluşarak Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca emekçiler servislerde yeni yatakların açılması, ihtiyaca göre işe alımlar ve 300 avro ücret artışının da aralarında olduğu taleplerini dile getirdiler. Acil servislere 10 bin, yaşlılar yurdu EHPAD'lara ise acilen 40 bin yeni sağlık görevlisinin gerekliliği vurgulandı.

Grevdeki itfaiye çalışanları da destek verdi

Sağlık emekçilerinin eylemine 26 Haziran’dan beri grevde olan itfaiye çalışanları da greve ve Paris’teki eyleme katıldı. Kamuda dönüşüm projesinin geri çekilmesi, sendikal ve demokratik özgürlüklerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi, yangın priminin diğer riskli meslekler düzeyinde asgari %28’e yükseltilmesi, Emekli Sandığı Fonunun dayanıklılığının garantisi (CNRACL) ve aktif kategori için hak taşıma programı oluşturulması talepleriyle itfaiyeciler grevdeydi. Ayrıca, emekçiler, itfaiyecilerin duman ve toksisite sonucu karşı karşıya kaldıkları kanser gibi hastalıklarla işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında endişelerinin kaldırılmasını, yangın ve ilkyardım hizmetleri statüsüne uygun personel alınmasını istiyordu.

Reform” saldırılarına karşı eylem çağrıları artıyor

Eğitimde, sağlıkta, emeklilikte, kamuda “reform” adı altında planlan saldırı ve gasp projelerine karşı eylem çağrıları artarken yapılan bir araştırmaya göre de acillerde devam eden grevlere %87, emeklilik haklarının savunulması %62, 17 Kasım’dan bu yana devam eden Sarı Yelekliler eylemlerininde %50’nin üzerinde desteklendiği ortaya çıktı.

Kızıl Bayrak / Paris