Fransa silahlanma harcamalarını artıyor

Macron, Avrupa ve müttefiklerinin savunmasını sağlamak için daha fazla askeri malzemeye ve daha fazla tepkiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Keşif, siber saldırılara karşı savunma ve yeni uçak gemileri ve drone sistemlerine yapılan yatırımların arttığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ocak 2023
  • 19:00

Emperyalist dünya savaşlara doğru dolu dizgin ilerlemektedir. Bunun için de emperyalistler silahlanmaya, militarizme ve savaşa dev kaynaklar aktarmaktadır. Tüm dünyada silahlanma alanındaki gelişmeleri yakından izleyip raporlaştıran Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporları, emperyalist dünyanın çılgınca silahlandığına tanıklık ediyor. NATO ülkeleri de her sene olduğu gibi askeri harcamalarını artırmaktadır. SIPRI’nın raporları, çığırından çıkmış bir silahlanma yarışının en tehlikeli boyutunu, nükleer silahlar cephesinin oluşturduğunu ortaya koyuyor. Nükleer güçler cephaneliklerini modernize ediyor ve daha da genişletiyor.

Fransa bunun yeni örneğini oluşturuyor. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın askeri harcamalarını önemli ölçüde artırmak istiyor. Mont-de-Marsan Hava Üssü’nde orduya hitaben yaptığı yeni yıl konuşmasında, 2024’ten 2030’a kadar savunma bütçesine toplam 400 milyar euronun aktarılmasını ve bunun “özgürlüğümüzü, güvenliğimizi, refahımızı, dünyadaki yerimizi” garanti edeceğini ifade etti. 2019-2025 dönemi için benzer bir plan, yaklaşık 295 milyar euroluk harcama öngörüyordu. Son on yıllarda kronik olarak yetersiz yatırım yapılmasının ardından silahlı kuvvetlere askeri harcama kapasitesinin artırılması gerektiğini duyurdu.

Macron: “Çok sayıda tehdit!”

“Fransa’nın yüzyılın zorluklarına hazır orduları var ve olacak” diyen Macron, Fransa’nın çok sayıda tehdidin olduğu eşi benzeri görülmemiş yeni bir döneme uyum sağlaması gerektiğini söyledi. “Tehlikeler çok sayıda ve birbirine karışmış durumda” diyen Macron, ordunun daha hızlı tepki verebilmesi ve hızla güç kazanabilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni bütçe, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana daha da acil hale gelen, orduyu potansiyel yüksek yoğunluklu çatışmalara uyarlamaya yönelik bir “dönüşüm programı” olduğunu vurguladı.

Nükleer cephanelik için daha fazla para

Macron, yaklaşık üçte bir oranında daha yüksek olan askeri bütçenin, Fransa’nın güvenliğini güvence altına almasına hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Fransa’nın nükleer cephaneliğinin modernizasyonu için çağrıda bulundu. Macron, “Nükleer caydırıcılık, Fransa’yı diğer Avrupa ülkelerinden ayıran bir unsurdur” açıklamasında bulundu. “Ukrayna‘daki savaşın analizinde onların büyük önemini bir kez daha görüyoruz” dedi. 

Macron, Avrupa ve müttefiklerinin savunmasını sağlamak için daha fazla askeri malzemeye ve daha fazla tepkiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Keşif, siber saldırılara karşı savunma ve yeni uçak gemileri ve drone sistemlerine yapılan yatırımların arttığını duyurdu. “Askeri strateji, ülkenin bağımsız bir dünya gücü olarak rolünü güçlendirmelidir” dedi. Buna göre askeri gizli servis bütçesi de yüzde 60 artırılacak. Ortak Avrupa savunma politikasının daha da güçlendirilmesi gerektiğini de belirten Macron, “Tehlikeler çok sayıda ve birbirine karışmış durumda” dedi.