Fransa'da 19 Ocak'ta milyonların sokağa çıkarak tepkisini gösterdiği “Emeklilik Reformu” saldırısına karşı grev, eylem ve etkinlikler devam ediyor.
İkinci genel grevin gerçekleştirileceği 31 Ocak eylemi öncesi 26 Ocak Perşembe günü, başta Enerji-Maden sektöründe örgütlü işçiler olmak üzere Fransa'nın hemen her yerinde değişik meslek dallarında çalışan işçi ve emekçiler 24 ve 48 saatlik grev ve eylemler gerçekleştirdi.
26 Ocak Perşembe günü, (FNME-CGT) CGT Maden-Enerji Federasyonu'nun çağrısı üzerine, emeklilik reformuna karşı rafineriler ve liman işçilerinin yanı sıra çok sayıda nükleer ve hidrolik santralde işçiler greve gitti. Federasyon, bu vesileyle geçen hafta fırıncılara yönelik dayanışma kampanyası başlatarak Robin des Bois (Robin Hood) eylemlerini yenileme kararı aldı.
26 Ocak’ta işçilerin genel kurullarda aldığı kararlar sonrasında, ülkenin belli başlı sektörlerinden kimya ve petrol, elektrik ve gaz endüstrileri ile liman ve rıhtım iş kollarında 48 saat ve devamında yenilenebilir grev ve eylemler gerçekleştiriliyor. 48 saatlik yenilenebilir grevdeki Enerji işçileri, haksız reforma karşı “güç dengesini yoğunlaştırmak” için, özellikle “Robin Hood” adı verilen eylemler üzerinde yoğunlaşıyor. Çalışma ve üretim araçlarına el koyan enerji işçileri hastane ve klinikler, buz pateni pistleri, belediye yüzme havuzları, kamu spor merkezleri, dernekler, kütüphaneler, kolejler, liseler, kreşler, üniversiteler, toplu konutlar, sosyal konutlar vb. yerlere bedava elektrik veya gaz dağıtımının yanı sıra, aynı zamanda küçük işletmeler ve esnaf, fırıncılar veya diğer küçük işletmelere indirimli fiyat tarifeleri uyguluyor. Fransız burjuva yasalarına göre kış ayları döneminde 1 Kasım-31 Mart tarihleri arası faturalarını ödeyemeyen ailelerin elektrik veya doğalgazlarının kesilmesi yasak. Bu yasağın çiğnendiği yerde elektrik ve doğalgaz, grevci işçiler tarafından yeniden kullanıma açılıyor. Paris, Nantes, Lille, Lyon, Nice, Marsilya, Saint Nazair gibi şehirlerin yanı sıra birçok irili ufaklı kentte de düzenlenen “Robin Hood” dayanışma eylemleri, emeklilik reformuna karşı mücadelede pozitif bir etki yaratıyor. Santrallerde üretimin azaltılması/durdurulması, büyük şirketlerin hedef seçilerek elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi, reforma destek veren parti ve seçilmişlerin ofis, bina ve bürolarının elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi, Fransız ekonomisinin kritik noktalarından başlayarak ekonomiyi bloke etmek vb. eylemler Genel Kurullarda alınan kararlar arasında yer alıyor. Fransa'da işçi ve emekçiler ve gençler emeklilik reform saldırısına geçit vermek istemiyor.
Ulusal Limanlar ve Rıhtımlar Federasyonu yaptığı basın açıklamasında grevlere katılımın %100'ü bularak tamamen üretimin durdurulduğunu, neredeyse tüm Fransız limanlarında güçlü bir işçi birliği sağlandığını duyurdu.
Ayrıca Enerji ve liman çalışanlarının grev ve eylemlerinin yanı sıra 26 Ocak akşamı başta başkent Paris olmak üzere Fransa'nın irili ufaklı tüm kentlerinde reformun geri çekilmesi için meşaleli yürüyüşler düzenlendi. İşçi sınıfının sergilediği kararlılık ve grevlere katılım oranının yüksekliği, Macron yönetiminin saldırısının püskürtülebileceğine işaret ediyor.
Bu arada Fransız Komünist Partisi de (PCF) belediyelere 31 Ocak'ta “kapatma” çağrısı yaptı. Toplumsal mücadele ile dayanışmak için, komünist parti yönetimindeki belediyelerin yanı sıra Sosyalist Parti'li Paris Büyük Şehir Belediyesi’nin 31 Ocak'ta kapalı olacağı duyuruldu.
Kızıl Bayrak / Paris