ABD'de "bireysel silahlanma" furyası

'Bireysel silahlanma' diye anılan evlerde silah bulundurmada ABD açık ara farkla dünya birincisi. Amerika'da bireysel silahlanma kapsamında olan yüz milyonlarca silah olduğu belirtiliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Mayıs 2022
  • 08:00

Amerikan rejiminin savaş ve saldırganlık araçlarına harcadığı para yıllık 1 trilyon dolar civarındadır. Ukrayna savaşını kışkırtan Jeo Biden yönetimi, bu devasa bütçeye yeni eklemeler yapıyor. İster Demokrat Parti ister Cumhuriyetçi Parti olsun bütün ABD yönetimleri pervasızca savaş kışkırtıcılığı yapıyor. Başka ülkeleri yakıp yıkan, halkları katleden Amerika, kaba bir sahtekarlıkla ‘özgürlükler ülkesi’ diye pazarlanır.

Bu “özgürlükler ülkesi”nde insanların güven içinde oldukları sanılır. Oysa Amerikan rejimi gibi bu ülkenin toplumu da aşırı derecede militarist zihniyetin etkisi altındadır. Silahlı birilerinin okullara, marketlere ya da insanların toplu halde bulundukları başka bir mekana girip katliam yapması, bir “Amerikan klasiği”dir. Bu katliamların son örneği geçen hafta New York eyaletinin Buffalo kentinde yaşandı. Üzerinde askeri kamuflaj üniforması olan bir kişi, girdiği süpermarkette ırkçı sloganlar atarak alışveriş yapanların üzerine ateş açtı. Saldırıda tümü siyah Amerikalı en az 10 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

“Bireysel silahlanma” diye anılan evlerde silah bulundurmada ABD açık ara farkla dünya birincisi. Amerika’da bireysel silahlanma kapsamında olan yüz milyonlarca silah olduğu belirtiliyor. ABD Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu (ATF) tarafından 2018’de yapılan araştırmaya göre, ülkede yaklaşık 400 milyon silah bulunuyor.

Aradan geçen yıllarda bu sayı azalmadığı gibi, sürekli artıyor. Bazı hesaplamalara göre ülkede her yıl ateşli silahlarla öldürülen ya da intihar edenlerin sayısı 12 binden fazladır. Bireysel silahlanmanın yasaklanması tartışmaları devam etse de silah alanların sayısında dramatik bir artış görülüyor. Görünen o ki, bu ‘demokrasi ve özgürlükler’ ülkesinde kendini güvende hissedenlerin oranı da düşüyor. Zira silahlanmanın yasaklanmasına karşı olanların sayısının son yıllarda katlandığı belirtiliyor.

New York Times'ın (NYT) yayınladığı “ABD'de Ateşli Silah Ticareti” konulu rapora göre, ülkedeki silah üretimi 2000'den bu yana üç kat artmış ve üretilen silahların tamamına yakını iç piyasada satılmıştır. Bu ise, tabanca ve yarı otomatik av silahlarının satışında patlama yaşandığı anlamına geliyor.

Yapılan araştırmalar, Cumhuriyetçi Parti’ye destek veren sağcı/aşırı sağcı kesimlerin daha çok silahlandığını gösteriyor. ABD'de, Kongre üyelerini etkileyebilecek bütçeye sahip olması nedeniyle, özel bir amaca yönelik çalışan en güçlü lobi gruplarından biri Ulusal Tüfek Derneği’dir (NRA). Cumhuriyetçi Parti’ye yakın olan bu dernek, ABD'de her türlü silah kontrolüne karşı çıkıyor ve silahların ülkeyi daha güvenli yaptığını iddia ediyor. Bu tablo, emperyalist-kapitalizmin kıblesi olan “özgürlükler ülkesi” Amerika’nın tam bir “gangsterler cenneti” olduğunu gözler önüne seriyor.